Güvenlik ve savunma istihbaratında yeni siber alan: Metaverse üzerine bir inceleme
The new cyberspace in security and defense intelligence: A review on the metaverse
  1. Tez No: 991876
  2. Yazar: MUHAMMET MAĞAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BEKİR PARLAK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, Savunma ve Savunma Teknolojileri, Public Administration, Political Science, Defense and Defense Technologies
  6. Anahtar Kelimeler: Metaverse, Savunma İstihbaratı, Siber Güvenlik, Yapay Zekâ, Ulusal Güvenlik, Dijitalleşme, Sosyal Medya, Askeri istihbarat, Açık kaynak istihbaratı, Siber istihbarat, Siber tehdit istihbaratı, Ulusal güvenlik politikası, Uluslararası güvenlik, Uluslararası güvenlik yönetimi, İç güvenlik, Metaverse, Defense Intelligence, Cybersecurity, Artificial Intelligence, National Security, Digitalization, Social Media, Military intelligence, Open source intelligence, Cyber security, Cyber intelligence, Cyber threat intelligence, International security, International security management, Internal security
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bursa Uludağ Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Yönetim Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, savunma istihbaratında metaverse teknolojilerinin potansiyel etkilerini ve entegrasyon süreçlerini kapsamlı bir şekilde incelemektedir. Metaverse, sanal gerçeklik (VR), artırılmış gerçeklik (AR) ve yapay zekâ (AI) gibi ileri teknolojiler aracılığıyla güvenlik operasyonlarının, eğitim süreçlerinin ve veri analizlerinin yürütülmesinde önemli yenilikler sunmaktadır. Savunma ve güvenlik alanında, metaverse'ün sunduğu sanal ortamlar, ulusal güvenlik personelinin gerçek zamanlı simülasyonlar aracılığıyla eğitilmesine, karmaşık operasyonların önceden planlanmasına ve çok yönlü stratejik senaryoların denenmesine olanak tanımaktadır. Bu teknolojiler, operasyonların hız, etkinlik ve hassasiyetini artırırken, aynı zamanda daha maliyet etkin çözümler sunmaktadır. Bununla birlikte, metaverse teknolojilerinin askeri ve istihbari alana entegrasyonu, siber güvenlik, veri gizliliği, etik sorunlar ve ulusal güvenlik politikalarına yeni boyutlar kazandırmaktadır. Metaverse'ün etkili bir şekilde kullanımı, siber tehditlerle mücadele, veri güvenliği ve operasyonların dijitalleşmesi gibi temel alanlarda da yenilikçi çözümler sunabilir. Bu bağlamda, metaverse teknolojilerinin strateji, güvenlik ve savunma sistemlerine entegrasyonu, geleceğin tüm rekabet sahasında ulusal güvenlik politikalarına önemli katkılar sunabileceği varsayılmaktadır. Gelişen teknolojilere adaptasyon süreci, ulusal güvenlik açısından belirleyici bir unsur olacak ve bu teknolojinin sunduğu fırsatlar, ulusal ve uluslararası güvenlik dengelerinde yeni bir dönemi başlatacaktır. Çalışma, iz sürme (tracer) yöntemi ile metaverse olgusunun ortaya çıkışında ve savunma ve istihbarat alanına eklemlendiği ile ilgili bağlamları incelemekte ve siber güvenlik, yeni teknolojiler, iç güvenlik, terörle mücadele, yeni istihbarat yöntemleri gibi ritmik gelişmelerle olan ilişkilerini temellendirmektedir. Araştırmanın bulguları, metaverse'ün güvenlik operasyonları ve istihbarat süreçlerine etkili bir şekilde entegre edilebilmesi için stratejik planlamaların önemine vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study comprehensively examines the potential effects and integration processes of metaverse technologies in defense intelligence. The Metaverse offers significant innovations in security operations, training, and data analyses via advanced technologies like virtual reality (VR), augmented reality (AR), and artificial intelligence (AI). In defense and security, virtual environments enable training national security personnel through real-time simulations, pre-planning complex operations, and testing multi-faceted strategic scenarios. These technologies increase operational speed, effectiveness, and precision while offering cost-effective solutions. However, integrating metaverse technologies into military and intelligence domains brings new dimensions to cybersecurity, data privacy, ethical issues, and national security policies. Effective use can offer innovative solutions in combating cyber threats, data security, and operation digitalization. Thus, integrating metaverse technologies into strategy, security, and defense systems is assumed to contribute significantly to future national security policies across the competitive landscape. Adapting to developing technologies will determine national security, initiating a new era in national and international security balances. Using the process tracing method, the study examines the metaverse's emergence and articulation into defense and intelligence fields, grounding its relationships with developments like cybersecurity, new technologies, internal security, counter-terrorism, and new intelligence methods. Findings emphasize the importance of strategic planning for effective integration into security operations and intelligence processes.