Yenişarbademli ağzı (Giriş-inceleme-metinler-dizin)
Yenişarbademli dialect (Introduction-analysis-texts-gramatikal indeks)
- Tez No: 865516
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN YILDIZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Yenişarbademli, Ses Bilgisi, Şekil Bilgisi, Yenişarbademli, Phonetics, Morphology
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 1206
Özet
Bu çalışmada Isparta'nın Yenişarbademli ilçesinin ağız özellikleri ele alınmıştır. İncelenen yörede kaynak kişilerle doğal ortamda ve ses kayıt cihazıyla derleme çalışması yapılmıştır. Altmış iki kaynak kişi ile görüşülmüştür. Kaynak kişilerde belirgin ağız özellikleri yansıtılması için ileri yaşlı ve genel olarak kadınlardan seçilmiştir. Yapılan derleme, Türk Dil Kurumu tarafından tavsiye edilen“Ağız Araştırmalarında Kullanılacak Fonetik Transkripsiyon Alfabesi”ndeki sisteme göre yazıya geçirilmiştir. Derleme, ses ve şekil bilgisi açısından incelenmiştir. Yapılan derlemedeki tüm kelimelerin anlamları ve farklı varyantlarıyla gramatikal dizin oluşturulmuştur.“Yenişarbademli Ağzı”adlı bu çalışma,“Giriş”,“İnceleme (Ses Bilgisi ve Şekil Bilgisi)”,“Metin”ve“Dizin”bölümlerinden oluşmaktadır.
Özet (Çeviri)
In this study, the dialect characteristices of Yenişarbademli district of Isparta are discussed. It was spoken to people in a conversational manner in the region examined and the dialect characteristics were determined. Sixty-two sources were interviewed. In general, it was chosen from older women to reflect the distirictive mouth characteristic of the source people. The compilation was transcribed according to the system in the“phonetic transcription alp habet to be used in dialect research”recommended by the Turkish Language Association. The compilation was examined in terms of sound and morphology. An index has been crected with the mecnings and different varicnts of all the words in the compiloton it consist of“Introduction”,“review”(phonology and morphology)“text”and“index”sections in Yenişarbademli dialect.