Konya ilinde kent ve köy tipi sağlık ocaklarındaki kişiye yönelik koruyucu sağlık hizmetlerinin karşılaştırılması
Comparison of the urban and rural health centers in terms of primary health care in Konya
- Tez No: 86565
- Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN DEMİRELİ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Halk Sağlığı, Public Health
- Anahtar Kelimeler: Köy sağlık ocağı, Kent sağlık ocağı, Birinci basamak sağlık hizmetleri) 67, Rural health centers, Urban health centers, Primary health care) 68
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
6. ÖZET Bu çalışmada köy ve kent tipi sağlık ocaklarının personel, bina, motorlu araç, tıbbi donanım, ile verilen birinci basamak hizmetler yönünden karşılaştırılması amaçlanmıştır. Çalışma il bazında tabakalı rasgele örnekleme yoluyla seçilen 20 kent tipi ve 20 köy tipi sağlık ocağının 1997 yılı kayıtlarının incelenmesiyle yapılan kesitsel tipte bir gözlem araştırmasıdır. Ayrıca sağlık ocağı hekimlerine birinci basamak sağlık hizmetlerine ilişkin görüşleri ile ilgili bir anket uygulanmıştır. Köy ve kent tipi sağlık ocakları arasında bina motorlu taşıt ve tıbbi donanım bakımından önemli bir farklılık saptanmamıştır(p>0.05). Sağlık personeli yönünden ise kent tipi sağlık ocakları lehine bariz bir fark tespit edilmiştir. Bazı kent sağlık ocaklarında standart kadronun üzerinde personel çalışırken, köy sağlık ocaklarının pek çoğunda tür ve sayı bakımından standart kadroların çok altında personel ile hizmet yürütülmeye çalışılmaktadır. Sağlık ocağı hekimleri, tıp fakültesinde aldıkları eğitimin sağlık ocağı hizmetleri bakımından yetersiz olduğu ve sağlık ocağı binalarının hizmete elverişli olmadığı inancındadırlar. Hekimlerin sağlık ocağında çalışırken en çok zorlandığı ilk üç konu; adli tabiplik, kayıt tutmak ve istatistikleri değerlendirmek ve ocak yönetimi şeklinde sıralanmıştır. Verilen birinci basamak sağlık hizmetleri özellikle koruyucu sağlık hizmetleri bakımından köy ve kent tipi sağlık ocakları arasında önemli bir fark bulunmamış, her ikisinde de hizmetlerin beklenen düzeyin çok altında olduğu görülmüşrür(p>0.05). (
Özet (Çeviri)
7. SUMMARY Comparison Of The Urban And Rural Health Centers In Terms Of Primary Health Care In Konya This study aims to compare urban and rural health centers in terms of staff, building, vehicle, medical rigging and primary health care services. This is a cross-sectional study which was conducted by examining the 1997 datum of 20 rural and 20 urban health centres in Konya which were selected by stratified random sampling method. Also a test was applied to the physicians working in health centres to identify their approaches concerning primary health care. While there was no any significant difference between rural and urban health centers in terms of buildings, vehicles and medical ringing, there was a significant difference in terms of their personnel in favour of urban health centres(p>0.05). It was observed that while in some of urban health centres there was relatively large number of employees above the required limits, there are less number of employees well below the standart limits in terms of both number and type. It was also realised that Physicians in health centres were of the opinion that training in medical schools was insufficient to perform primary health care services and also that the health centre buildings were inconvenient for the provision of services. The most important three difficulties the physicians face with when working in health centers were; forensic medicine, recording and evaluating medical statistics and management of centres. Finally no significant difference was found between rural and urban health centers in performing primary health care services with both of them being well below the expected level(p>0.05). (