Building a word wall: The implementation of Padlet in facilitating vocabulary learning of high school EFL students
Bir kelime duvarı inşa etmek: İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen lise öğrencilerinin kelime öğrenimini kolaylaştırmada Padlet uygulaması
  1. Tez No: 865673
  2. Yazar: ZELİHA ARSLAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SUAT CAKOVA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Padlet, web 2.0 araçları, İngilizce kelime öğrenimi/öğretimi, çevrimiçi işbirliğine dayalı öğrenme, Padlet, web 2.0 tools, English vocabulary learning/teaching, online collaborative learning
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 145
Özet
Günümüz dijital toplumunda, teknolojideki son gelişmeler hayatımızın her alanını, özellikle de yabancı dil eğitimini etkilemiştir. Bu durum dil öğretimi sürecinde yeni düzenleme ve modelleri gerekli kılmıştır. Esnekliği, yaratıcılığı, işbirliğini ve etkileşimi artırarak, çevrimiçi teknolojik araçların dil eğitiminde kullanılması hem öğrenenlere hem de öğretmenlere yeni fırsatlar sunmaktadır. Bu bakımdan, Web 2.0 araçları İngilizce öğretimini kolaylaştırmada etkili araçlar olarak değerlendirilmektedir. Bu nedenle, bu çalışma Web 2.0 araçlarından birisi olan Padlet'in İngilizceyi yabancı dil olarak öğrenen lise öğrencilerinin kelime öğrenimini kolaylaştırmadaki etkilerini araştırmayı ve öğrencilerin kelime öğreniminde Padlet kullanımına yönelik algı ve tutumlarını keşfetmeyi amaçlamıştır. Bu amaçla, araştırma 2022-2023 eğitim-öğretim yılında gerçekleştirilmiş olup, katılımcı olarak Ankara, Mamak'ta bulunan Altıağaç Anadolu Lisesi'nde öğrenim gören 72 10. sınıf öğrencisi seçilmiş ve kontrol (S=36) ve deney (S=36) grupları olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. 8 hafta boyunca, deney grubu öğrencileri yeni kelimeler öğrenmek için Padlet'i kullanırken, kontrol grubu öğrencileri ise bu zamana kadar kullandıkları alışılagelmiş ve geleneksel kelime öğretim tekniklerine maruz kalmışlardır. Veriler niceliksel olarak ön test ve son test olarak uygulanan kelime başarı testinden elde edilirken, nitel veriler yarı yapılandırılmış öğrenci görüşmeleri yoluyla toplanmıştır. Bu nedenle çalışmada iç içe karma yöntem deseni benimsenmiştir. Veri analizi için, nicel veriler SPSS 23.0 programı aracılığıyla bağımsız ve eşleştirilmiş örneklem t-testleri ile ve nitel veriler ise içerik analizi kullanarak analiz edilmiştir. Araştırmanın sonuçları, süreç boyunca her iki grubun da kelime bilgisini geliştirdiğini göstermiştir. Son testte deney grubu öğrencileri kontrol grubu öğrencilerine göre daha fazla ilerleme kaydetmelerine rağmen, aralarındaki ilişki istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Bu sonucun son testte deney grubunda yer alan katılımcıların eksikliğinden kaynaklandığı düşünülmüştür. Nitel veri sonuçları, öğrencilerin Padlet'in kelime öğreniminde kullanımına yönelik olumlu algı ve tutumlar geliştirdiklerini ortaya koymuştur ve katılımcıların verdiği yanıtlar Padlet'in yeni kelimeler öğrenmek için öğrencilerin motivasyonunu artırdığını göstermiştir.
Özet (Çeviri)
In today's digital society, the latest developments in technology have affected every aspect of our lives, especially foreign language education. That situation has necessitated new arrangements and models in language teaching process. Increasing flexibility, creativity, collaboration and interaction, the use of online technological tools in language education offers new opportunities for both learners and teachers. With respect to this, Web 2.0 tools are regarded as effective instruments to facilitate English language teaching. Thus, the present study aimed to investigate the effects of Padlet, which is one of Web 2.0 tools, in facilitating vocabulary learning of high school EFL students and to discover students' perceptions and attitudes towards the use of Padlet in vocabulary learning. For this purpose, the research was conducted in 2022-2023 education year and 72 10th grade students studying at Altıağaç Anatolian High School in Ankara, Mamak were selected as participants and they were divided into two groups as control (N=36) and experimental (N=36) groups. During 8 weeks, the experimental group students used Padlet to learn new vocabulary while the control group students were exposed to usual and traditional vocabulary teaching techniques which they have used so far. While the data were collected quantitatively from vocabulary achievement test which was applied as pre- and post-test, qualitative data were gathered through semi-structured student interviews. Therefore, the study adopted embedded mixed method design. For data analysis, the quantitative data were analyzed through SPSS 23.0 program with independent and paired samples t-tests, and the qualitative data were analyzed using content analysis. The findings of the study demonstrated that both groups improved their vocabulary knowledge during the process. Although experimental group students made more progress than control group students in the post-test, the difference between them was not found to be statistically significant. It was thought that this result emerged due to the lack of the participants in the experimental group in the post-test. The results of the qualitative data revealed that students developed positive perceptions and attitudes towards the use of Padlet in vocabulary learning and the responses of the participants signified that Padlet increased students' motivation to learn new words.