Okul müdürlerinin yönetim biçimleri ile öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişki (Muğla-Bodrum örneği)
The relationship between school principals' management styles and teachers' critical thinking tendencies (Muğla-Bodrum example)
  1. Tez No: 865675
  2. Yazar: İLYAS YILMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYCAN ÇİÇEK SAĞLAM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Eğitim yönetimi, okul yönetimi, yönetim biçimi, eleştirel düşünme, Educational management, school management, management style, critical thinking
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu araştırmada, okul müdürlerinin yönetim biçimleri ile öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Bu amaç doğrultusunda, okul müdürleri tarafından uygulanan yönetim biçimlerine ilişkin öğretmen görüşleri ile öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimlerinin ne düzeyde olduğu, öğretmenlerin cinsiyet, branş, mesleki kıdem ve bulunduğu okuldaki hizmet süresi değişkenlerine göre incelenmiştir. Araştırmanın evrenini 2022-2023 eğitim-öğretim yılında Muğla ili Bodrum ilçesi resmi ilkokullarında görev yapan 622 öğretmen oluşturmaktadır. Gönüllülük esasına göre araştırmaya katılan öğretmenlerden elde edilen verilerin 262'si ile analizler yapılmıştır. Araştırmada veri toplama aracı olarak Yönetim Biçimleri Ölçeği ve Eleştirel Düşünme Eğilimi Ölçeği kullanılmıştır. Araştırma sonuçlarına göre okul müdürlerinin en çok destekçi yönetim biçimini uyguladığı görülmüştür. Destekçi yönetim boyutunu sırası ile koruyucu yönetim ve birlikçi yönetim biçimleri takip etmektedir. En az uygulanan yönetim biçiminin ise yetkeci yönetim biçimi olduğu görülmüştür. Okul müdürlerinin yönetim biçimlerinin öğretmenlerin cinsiyet, branş, mesleki kıdem değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı; bulunduğu okuldaki hizmet süresi değişkenine yetkeci yönetim boyutunda anlamlı düzeyde farklılaştığı görülmüştür. Araştırmada öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimlerinin yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimlerinin cinsiyet, branş, mesleki kıdem ve bulunduğu okuldaki hizmet süresi değişkenlerine göre anlamlı düzeyde farklılaşmadığı sonucu elde edilmiştir. Okul müdürlerinin yetkeci yönetim biçimi ile öğretmenlerin eleştirel düşünme eğilimleri arasında ters yönlü bir ilişki görülürken, koruyucu, destekçi ve birlikçi yönetim biçimleri arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu sonucu elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This research aims to determine the relationship between school principals' management styles and teachers' critical thinking tendencies. For this purpose, teachers' opinions regarding the management styles implemented by school principals and the level of teachers' critical thinking tendencies were examined according to the variables of teachers' gender, branch, professional seniority and length of service in the school. The population of the research consists of 622 teachers working in public primary schools in Bodrum district of Muğla province in the 2022-2023 academic year. Analyzes were made with 262 of the data obtained from the teachers who participated in the research on a voluntary basis. Management Styles Scale and Critical Thinking Disposition Scale were used as data collection tools in the research. According to the results of the research, it was seen that school principals applied supportive management style more than other styles. The supportive management dimension is followed by custodial management and collegial management styles, respectively. It has been observed that the least applied management style is the autocratic management style. The management styles of school principals do not differ significantly according to teachers' gender, branch and professional seniority variables; It was observed that there was a significant difference in the autocratic management dimension depending on the variable of service period in the school. In the research, it was seen that teachers' critical thinking tendencies were at a high level. It was concluded that teachers' critical thinking tendencies did not differ significantly according to the variables of gender, branch, professional seniority and length of service in the school. While there was a negative relationship between the autocratic management style of school principals and teachers' critical thinking tendencies, it was found that there was a positive relationship between custodial, supportive and collegial management styles.