Akut ve kronik omuz ağrılı hastalarda özürlülük ve yaşam kalitesi
- Tez No: 86571
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Shoulder pain, SF-36, UCLA, Constant Shoulder Disability Questionnaire 60
- Yıl: 1999
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 71
Özet
ÖZET Omuz ağrısı kas-iskelet sistemi hastalıkları içinde oldukça sık görülen bir yakınmadır ve aynı zamanda omuz hareketlerini ve fonksiyonunu kısıtlayan bir tablo oluşturur. Günümüzdeki araştırmalar elin baş üzerine ulaşabilmesi, kolunu kaldırma, etkilenen omuzu üzerinde uyuyabilme, işi ile ilgili aktiviteleri ve spor aktivitelerini yapabilme gibi omuzun çeşitli özel fonksiyonları üzerinde yoğunlaşmıştır. Biz de bu çalışmada akut ve kronik omuz ağrılı hastalarda özürlülük ve yaşam kalitesinin ne ölçüde etkilendiğini araştırdık. Çalışma polikliniğimize başvuran 52'si akut, 53'ü kronik omuz ağrılı hasta ve 36 sağlıklı kontrol üzerinde yapıldı. Tüm olguların demografik özellikleri sorgulandı. Fizik muayeneleri ve subakromiyal enjeksiyon testi yapıldı. Konvansiyonel omuz grafileri ve rutin labratuvar tetkikleri istendi. Tüm olgular omuza özel olan Constant skorlaması, UÇLA skorlaması, omuz özürlülük sorgulaması ile genel sağlık düzeyi ve yaşam kalitesini gösteren SF-36 ölçütleri ile değerlendirildi. Constant skorlaması, UÇLA skorlamasının tüm parametreleri ve omuz özürlülük sorgulaması puanları akut ve kronik omuz ağrılı grupta kontrol grubuna göre istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. Kronik omuz ağrılı gruba göre; akut omuz ağrılı grupta Constant skorlamasının kuvvet, günlük yaşam aktiviteleri, ağrı, toplam puan, UÇLA skorlamasının ağrı, toplam puan parametreleri ve omuz özürlülük sorgulaması istatistiksel olarak anlamlı düşük bulundu. SF-36'nın tüm boyutlarında akut ve kronik omuz ağrılı grup arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunamazken, SF-36'nın sosyal fonksiyon boyutunda üç grup arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark bulunamadı. Kontrol grubu ile kronik omuz ağrılı grup arasında sadece SF-36'nın genel sağlık boyutu istatistiksel anlamlı bir fark göstermezken, diğer tüm boyutlarda, kontrol grubuyla akut ve kronik omuz ağrılı grup arasında istatistiksel anlamlı fark bulundu. Bu çalışmada akut omuz ağrılı olguların yaşam kalitesinde görülen düşme, kronik omuz ağrılı olgularda da devam etmesine rağmen, kronik omuz ağnlı olguların özürlülüğe bir adaptasyon geliştirdiği sonucuna vanldı. Ayrıca yapılan faktör analizinin de gösterdiği gibi omuz bölgesini ilgilendiren hastalıklann sonuç (outcome) çalışmalarında özel ve genel ölçütlerin bir arada kullanılmasının daha uygun olacağı görüşündeyiz. Anahtar Kelimeler Omuzağnsı, SF-36, UCLA, Constant, Omuz özürlülük sorgulaması ÜG YÜKSEKÖĞRETİM korulu TOKÖMAMTÂSY0N MEEKEZf 58
Özet (Çeviri)
SUMMARY Shoulder pain is one of the most common problem of the musculoskletal problems. It also interferes with the shoulder movements and decreases the shoulder functions. Latest studies are mainly facused on specific functions of shoulder like reaching above the head, raising the arm, ability to sleep on the affected shoulder and ability to perform the activities related with work or sport. In our study we investigated the outcome and the degree of disability in patients with acute and chronic shoulder pain. Study is performed on 52 acute and 53 chronic shoulder pain patients who consulted our outpatient clinic and 36 healty control. All patients were asked about demographic variables, subacromial injection test and physical examination is performed on each, rutine lab. investigation and x-ray radiography of shoulder is requsted. All patients are assesed by shoulder specific tests, UCLA score, Constant score and Shoulder Disability Questionnaire and one general healt and quality of life measurement, SF-36. In acute and chronic shoulder pain patient groups all parameters of Constant and UCLA scores and scores of Shoulder Disability Questionnaire were statistically lower than the control group. Compared with acute shoulder pain patient group; strenght, daily living activities, pain and total score of Constant score; pain and total score of UCLA score, and score of Shoulder Disability Questionnaire were found statistically lower in chronic sholder pain patient group. In all dimentions of SF-36 there was no statistically significant difference between acute and chronic shoulder pain patient groups. In social function of SF-36 there was no statistically significant difference among theree groups. While there was no statistically significant difference between chronic shoulder pain patient group and control group in general health dimention of SF-36, in the rest of the dimenstions of 59the SF-36 a statistically significant difference is found between chronic sholulder pain patient group and control group and between acute shoulder pain patient group and control group. In this study It's concluded that although the decrease in the life quality of acute shoulder patient continues in the chronic shoulder pain patients, chronic shoulder pain patients develop an adaptation to this situation.We think that while investigating the outcomes of diseases related with shoulder region, It's more appropriate to use both special and general measures as suggested by factorial analysis.