Grafik tasarımın yeni medya teknolojilerindeki geleceği: İnternet üzerinden yayın yapan talebe bağlı video platformlarında afiş ve thumbnaıl kullanımının dinamik izleme alışkanlıklarına bağlı değişimi
The future of graphic design in new media technologies: Changes in poster and thumbnail usage due to dynamic watching habits on video on demand platforms streaming over the internet
- Tez No: 865820
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZLEM MUTAF BÜYÜKARMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: afiş, thubmnail, svod, hiper-kişiselleştirme, dijital yayın, grafik tasarım, poster, thubmnail, svod, hyper-personalization, streaming, graphic design
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarım Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 101
Özet
Dinamik bir iletişim bilimi olan grafik tasarım, günün şartları ve ihtiyaçlarına göre şekillenebilen, esneyebilen ve farklı yaklaşımlarla çözüm üretebilen bir disiplin olmayı sürdürmektedir. Gelecekte de varlığını sürdüreceği ön görülmekte olan grafik tasarımın, gelişen teknolojiler ve yeni medya alanındaki ihtiyaçlara büyük oranda cevap vermesi gerekliliği tüm dünyada kabul görmektedir. Dijital yayın platformlarının izleme alışkanlıklarına doğrudan etkisi, izleme etkinliğinin giderek bireyselleşmesine ve farklı pazarlama stratejilerinin gelişmesine neden olmaktadır. Tezde SVOD hizmeti sunan yayın platformlarından, hiper-kişiselleştirme ile üretilen afiş ve thumbnail tasarım örnekleri sunulmuştur. Buna bağlı olarak hiper-kişiselleştirme hedefli iletişimde, içeriğe uygun afiş ve thumbnail görselinin nasıl tasarlandığı, nitelik ve fonksiyonları bakımından incelenmesi; ayrıca bu tasarımların içeriğin izlenmesine yönelik etkisinin grafik tasarım bağlamında analizi üzerine çalışılmıştır. Yapay zeka teknolojilerinin gelişmesiyle birlikte gelecekte grafik tasarımın rolünün ne olacağı ve tasarımcıları neler beklediği gibi sorulardan yola çıkarak öngörülen sonuçlar paylaşılmıştır. Bu sonuçlar, dijital platformlarda kullanılan afiş ve thumbnail görselinin değişen izleme alışkanlıklarına bağlı olarak nasıl bir dönüşüm geçirdiği ve geleneksel anlamdaki afiş ve içerik görselinden farkları üzerine geniş bir çerçevede ele alınarak araştırılmıştır. Afişin, salt biçimsel estetiğe dayalı bireysel bir etkinlik olmaktan çıkarak, kullanıcı deneyimi ve tercihlerinden elde edilen verinin görselleştirilmesine yönelik disiplinlerarası bir pazarlama iletişimine dönüşmesindeki basamaklar incelenmekte ve kişisel veriden elde edilen etkileşimin, dijital platformlarda kullanılan afiş ve thumbnail görselleri için önemli bir yönlendirici olduğu sonucuna varılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Graphic design, a dynamic science of communication, continues to be a discipline that can be shaped and adjustable and produce solutions with different approaches according to the conditions and needs of the day. It is accepted worldwide that graphic design, anticipated to persist in the future, must primarily respond to the demands of evolving technologies and new media. The immediate impact of digital streaming platforms on watching habits causes viewing activity to become increasingly individualised. This effect, in turn, leads to the development of varied marketing strategies. Poster and thumbnail design examples produced with hyper-personalization from streaming platforms offering SVOD services are presented herein. Accordingly, in communication aimed at hyper-personalization, how the poster and thumbnail visual-appropriate to the content is designed was examined in terms of their qualities and functions. Further, the impact of the redesigns on viewing the content was analysed in the context of graphic design. With the development of artificial intelligence technologies, the predicted results have been shared based on questions such as what the role of graphic design will be in the future and what awaits designers. These results have been researched broadly on how the poster and thumbnail visuals used on digital platforms have transformed depending on transforming watching habits and their differences from the established poster and content visuals. The steps in transforming the poster from being an individual activity based solely on formal aesthetics into an interdisciplinary marketing communication aimed at visualising the data obtained from user experience and preferences are examined, and it is concluded that the interaction obtained from personal data is a vital guide for poster and thumbnail visuals used on digital platforms.