Satış operasyon planlamasının şirket büyüklüğüne göre ele alınması için bir model önerisi ve yol haritası örneği
A model proposal and roadmap example for sales operation planning to be handled according to company size
- Tez No: 865827
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÖZGE NALAN BİLİŞİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
- Anahtar Kelimeler: Satış ve operasyon planlaması, entegre iş planlaması, şirket büyüklüğü, S&OP, integrated business planning, company size
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yıldız Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Satış ve Operasyon Planlaması (S&OP), bir işletmenin iş hedeflerine ulaşma amacıyla satış, pazarlama, operasyon ve finans birimlerini uyumlu hale getiren kritik bir süreçtir. Bu süreç, şirketin arz ve talebi dengeleyerek kararlar almasını ve kaynakların etkili bir şekilde tahsis edilmesini sağlamaktadır. Ayrıca, değişen piyasa koşullarına göre talep tahminini gözden geçirmek ve birimler arasında düzenli toplantılar düzenlemek de bu sürecin bir parçasıdır. S&OP, şirketlere bir dizi avantajlar sunmaktadır. İlk olarak, tüm çalışanların ortak bir hedef doğrultusunda çalışmasını sağlayarak departmanlar arasında uyumu ve işbirliğini artırır. Aynı zamanda, S&OP, istikrarlı ve öngörülebilir bir planlama ortamı sağlayarak risk yönetimine katkıda bulunur. Bunun yanı sıra, S&OP, envanter seviyelerini optimize etmeye, israfı azaltmaya ve tedarik zincirindeki darboğazları belirlemeye yardımcı olarak genel verimliliği artırmayı sağlar. Son olarak, S&OP, şirketin dinamik iş ortamında hızlı bir şekilde değişen piyasa koşullarına uyum sağlamasına olanak tanır ki, bu da son derece kritiktir. Ancak, S&OP'yi uygulamak kolay bir iş değildir. Kapsayıcı ve sürdürülebilir sanayileşmeyi desteklemek ve yenilikçiliği güçlendirmek için modern iş dünyasında operasyonel mükemmelliğin sağlanması uzun ve maliyetli bir süreçtir. S&OP uygulamaları, bu bağlamda kritik bir öneme sahiptir. Şirket büyüklüğü, sektör ve pazar dinamikleri, S&OP uygulamalarının kapsamını etkileyen faktörlerdendir. Bu çalışmada, S&OP'nin farklı büyüklükteki işletmelere uyarlanması için gerekli olan kriterler vurgulanmakta ve bu konuda literatüre katkı sağlanmaktadır. Ayrıca, çalışmanın sonuçları, belirlenen S&OP olgunluk modeli üzerinden kendi süreçlerini geliştirmek isteyen yöneticilere ve karar vericilere rehberlik edebilecek niteliktedir. Bu nedenle, bu tez çalışması, S&OP'nin şirket büyüklüğüne göre ele alınma yöntemlerini anlamak ve belirlemek için bir kaynak oluşturacaktır.
Özet (Çeviri)
S&OP (S&OP) is a critical process that harmonises sales, marketing, operations and finance units to achieve an organisation's business objectives. This process enables the company to make decisions and allocate resources effectively by balancing supply and demand. It is also part of this process to review demand forecasting according to changing market conditions and to organise regular meetings between departments. S&OP offers a number of advantages to companies. Firstly, it increases cohesion and co-operation between departments by ensuring that all employees work towards a common goal. At the same time, S&OP contributes to risk management by providing a stable and predictable planning environment. In addition, S&OP helps to optimise inventory levels, reduce waste and identify bottlenecks in the supply chain, thereby improving overall efficiency. Finally, S&OP allows the company to quickly adapt to changing market conditions, which is critical in a dynamic business environment. However, implementing S&OP is not an easy task. Achieving operational excellence in modern business to support inclusive and sustainable industrialisation and foster innovation is a long and costly process. S&OP practices are critical in this context. Company size, sector and market dynamics are among the factors that affect the scope of S&OP practices. In this study, the criteria required for the adaptation of S&OP to enterprises of different sizes are emphasised and a contribution is made to the literature on this subject. In addition, the results of the study can provide guidance to managers and decision makers who want to improve their own processes through the S&OP maturity model. Therefore, this thesis will be a resource for understanding and determining the methods of addressing S&OP according to company size.