Türkiye'nin medikal turizm örgütlenmesi ve pazar payının arttırılmasına yönelik kalitatif bir araştırma
A qualitative study on the organisation of medical tourism and increase of market shares of Türki̇ye
- Tez No: 865841
- Danışmanlar: PROF. DR. HAYDAR SUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Sağlık Yönetimi, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Medikal turizm, medikal turizm örgütlenmesi, medikal turizm pazar payı, Medical tourism, medical tourism organisation, medical tourism market shares
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sanat Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
Ülkemiz tüm dünyada gelişen ve büyüyen sağlık turizmi pazarında önemli destinasyonlardan birisi olma yolunda önemli yol kat etmiştir.“Türkiye'nin Medikal Turizm Örgütlenmesi ve Pazar Payının Arttırılmasına Yönelik Kalitatif Bir Araştırma”ülkemizin pazar payını yükseltmeye devam edebilmesi için ihtiyacı olan yeterli örgütlenmeyi bulabilmek adına konunun muhatabı tüm paydaşların (kamu ve özel sağlık turizm hizmet sunucuları liderleri, STK'lar, kamu otoritesi, akademisyenler, ilgili sağlık profesyonelleri ve çalışanları v.b) temsilcilerinin katılımı ile tasarlanmıştır. Ülkemizin dünya sağlık turizmi pastasından aldığı payı büyütebilmek, başka ülke örnekleri de değerlendirilerek bir örgütlenmeyi mümkünse tarif edebilecek bir araştırma amaçlanmıştır. Bu çalışmada; nitel araştırma tasarımlarından durum çalışması (case study) esas alınmıştır. Araştırma grubundaki bireyler, nitel araştırma örneklem yöntemlerinden, amaçlı, maksimum çeşitlilik örnekleme yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Tüm paydaşları temsilen 18 kişinin katıldığı bir çalışma yapılmıştır. Bu çalışmada veri toplama yöntemi olarak, nitel araştırma türlerinden olan görüşme formu tekniğinden faydalanılmıştır. Katılımcılar ile gerçekleştirilen görüşmeler, bilgisayar destekli bir nitel veri analiz programı olan MAXQDA Analytics Pro ile analiz edilmiştir. Çalışma sonucu elde edilen bulgulara göre katılımcılar,“Bugünden daha iyi olmak için neler olmalı?”sorusuna öncelik sırasına göre: Tanıtım yapmak, Hastaların haklarını korumak ve bunu anlatabilmek, güvenilirliği arttırmak, ülke stratejisi oluşturmak ve nitelikli sağlık personeli yetiştirmek olarak cevap vermişlerdir.“Nasıl bir örgüt yapısı olmalı?”sorusunda ise; denetlenebilirliği, kamu özel ortak bir kuruluş yapısının önemini, kurumlar arası iş birliğinin var olmasını ve işleyiş esnekliği olmasını ön plana çıkarmışlardır. Araştırmadan elde edilen bulgular ve yapılan değerlendirmeler ışığında gelecekte medikal turizmde ülkemizin pazar payını arttırabilmek ve daha başarılı olabilmesi için somut ve kapsayıcı öneriler geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Türkiye has made important strides in becoming one of the premier destinations in the rapidly evolving and growing world of medical tourism.“A Qualitative Study on the Organisation of Medical Tourism and Increase of Market Shares Of Türkiye”is designed to assist Türkiye in laying the sufficient organisational groundwork to further increase its market share through the input of various parties involved, including but not limited to public and private tourism service providers, NGOs, public authorities, academics and various healthcare workers. The aim of this research is to increase Türkiye's share from the medical tourism pie and possibly describe an organisation in light of examples from other countries. This study is based on a qualitative model of research, the case study. The individuals who took part in the study were chısen based on the maximum variation sampling method. Parties involved were represented through 18 individuals, who were interviewed as to qualitatively gather information. These interviews were subsequently analysed by the computer-assisted qualitative data analysis programme MAXQDA Analytics Pro. As demonstrated by the findings of the study, participants answered the question“What should we do be better than [where we are] today?”with the following, ranked from most to least frequent: Advertising, protecting and demonstrating the protection of patient rights, increasing relability, creating a countrywide strategy and raising qualified healthcare personnel. Responding to the question“What kind of organisational structure should be in place?”, participants highlighted the importance of auditability, existence of public-private partnership structures, cooperation between different providers and operational flexibility. In light of the data gathered during research and further evaluations, overarching concrete recommendations have been made to increase Türkiye's success and market share in medical tourism.