Sağlık turizmi kapsamındaki medikal turizmin mevcut durumu, potansiyeli ve geleceği: Türkiye'nin medikal turizm değerlendirmesi
Current situation of medical tourism under healthtourism, potenti̇al and future: Evaluation of medicaltourism in Turkey
- Tez No: 531058
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÜLMİRA KERİM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Sağlık turizmi, medikal turizm, medikal turist, turizm, sağlık kuruluşları, Health tourism, medical tourism, medical tourist, tourism, health institutions
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Yaşamakta olduğumuz küresel dünyada ve yoğun rekabet Pazar koşullarında turizm sektörünün ulusal çerçevede sınırlı kalmaları şu an imkânsız durumdadır. Dolayısıyla turizm sektörleri faaliyetlerini değişime dayanıklı, hızlı, yenilikçi ve esnek bir sistem çerçevesinde sürdürmeleri için stratejilerini yeniden tasarlamakta ve potansiyel gelecek yönelimlerini güncellemektedir. Çünkü turistlerin yaptıkları gezilerin ana amacını denize girmek, yeni yerleri keşfetmek, doğal güzellikleri gezmek gibi nedenler oluştururken, artık turistlerin farklı alanlarda da talepleri artmaktadır. Örneğin bunlardan biri, sağlık turizmi kapsamında yer alan medikal turizmdir. Turistler gezmenin yanı sıra, hastalarını tedavi etme ve o ülkenin yeraltı ve yerüstü zenginliklerinden faydalanarak iyileşmek, daha sağlıklı ve zinde hayat sürdürmek için farklı ülkelere gitmesi, sağlık ve sonrasında medikal turizminin doğmasına yol açmıştır. Medikal turizmi sektörünün en yaygın olduğu ülkelerin başında Hindistan, Malezya, Singapur, Tayland, Ürdün, Almanya gibi ülkeler gelmektedir. Çünkü bu ülkeler sağlık turizmi sektörünü önemsemiş olmalarının yanı sıra, bu alanı bir politika haline getirmişlerdir. Ancak Türkiye için medikal turizm yeni bir çalışma alandır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de sağlık turizmi kapsamında daha yeni gelişmekte olan ve yeni gündem konularından biri olan Türkiye'deki medikal turizmin durumunu irdelemek ve önemini ortaya koymaktır. Medikal turizm, yurt dışında on beş ya da yirmi yıldır yaygın olmasına rağmen pek çok ülkede yeterince yaygın olduğu söylenemez. Bunun için bu çalışmada Türkiye'deki medikal turizm uygulamaları betimsel araştırma yöntemi çerçevesinde incelenmiş ve çalışma sonunda GZFT analizi yapılmıştır. Çalışmanın sonucunda Türkiye'deki devlet, özel hastaneleri, üniversite ve araştırma merkezleri çoğunluğunun uluslararası nitelikte akreditasyon belgesine sahip oldukları, ancak ülkeye pek çok sayıda yabancı ülkelerden medikal turistlerin gelmesine rağmen, inceleme kapsamındaki hastanelerin medikal turizm faaliyetlerini pek yeterli olmadığı görülmüştür. Ayrıca, Türkiye'nin medikal turizm durumunu inceleyen bu çalışma, Türkiye ve dünyadaki medikal turizmin gelişimi ve geleceği hakkında ve bu alanın ülke ekonomisine sağlayacağı katkısı ile ilgili az sayıdaki çalışmaların birini teşkil etmekte ve kaynak açısından büyük önem taşımaktadır.
Özet (Çeviri)
In a world of globalization and fierce competition in the market conditions in which we live now, the tourism sector is not possible to stay within national borders. Otherwise, the tourism sector for sustained, rapid innovational and flexible development of its system must constantly update their strategies and potential future trends. Because the main purpose of the tourist's trips to sea, explore new places, creating reasons such as visiting the natural beauty is increasing demand of tourists in different areas. For example, one of them is the medical tourism as a health tourism. In addition to sightseeing tourists, to treat the sick and heal those benefiting from the country's underground and aboveground wealth, healthier and more fit to go to different countries to sustain life, it has led to the emergence of medical tourism. In addition to the attractions, treatment and healing the sick with the country's surface and groundwater resources for the maintenance of a healthy life has led to the emergence of medical tourism. The medical tourism industry is most common in countries such as India, Malaysia, Singapore, Thailand, Jordan and Germany. Because these countries do not only care about the tourism sector, but also made it a part of their policy. Nevertheless, Turkey is a new area of work for medical tourism. The purpose of this study is to examine the situation and the importance of medical tourism in the framework of developing health tourism in Turkey. Medical tourism although is widespread abroad for their fifteen or twenty years, but anyway can not be said that it is quite common in many countries. For this, there were carried out in private clinics analysis of methods and were studied applying forms and contribution to medical tourism. The study included hospitals of Turkey. This study examined the practice of medical tourism in Turkey and was used descriptive research method. At the end of the work has been used a GZFT (SWOT) analysis. As a result of the study, despite the presence in many of the studied hospitals accredited documents of international organizations and a large number of foreign tourists arriving in the area of medical tourism revealed the lack of functioning medical tourism elements. In addition, this study examined the medical tourism situation in Turkey about Turkey and its development and future of the world of medical tourism and poses one of the few studies on the contribution to the national economy in this area. And is so great importance in terms of supply.