Wagner's role in Russia foreign policy in Africa: Case of Mali since 2021
Afrı̇ka'dakı̇ Rus dış polı̇tı̇kasında Wagner'ı̇n rolü: 2021 sonrası Mali örneği
- Tez No: 865863
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET TURAN ÇAĞLAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Siyasal Bilimler, Political Science
- Anahtar Kelimeler: Terörizm, Wagner, Rusya, Mali, İnsan Hakları İhlalleri, Jeopolitik, Terrorism, Wagner, Russia, Mali, Human Rights Abuses, Geopolitics
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 87
Özet
Bu çalışma, Özel Askeri Şirket (ÖAŞ) Wagner'in 2021'den bu yana Rusya'nın Afrika'daki, özellikle de Mali'deki dış politikasında oynadığı rolü anlamayı amaçlamaktadır. Afrika ülkesinin 2012'den bu yana karşılaştığı güvenlik sorunları ve 2020'deki son iki darbe nedeniyle 2021'de Rusya, tartışmalı şirketi Wagner'in yardımıyla bu ülkede giderek artan bir nüfuz kazanmıştır. Bu çalışma, şu araştırma sorularına dayanmaktadır: 2021'den bu yana Rusya'nın Mali'deki dış politikası nasıldır?, Rusya'nın Mali'deki dış politikasında Wagner'in rolü nedir?, Wagner, Rusya tarafından Mali'de nüfuz kazanmak için ne ölçüde kullanılmaktadır? Bölgesel ve uluslararası düzeyde nüfuzu artan Rusya'nın kazancı nedir? Bu araştırma, 'gayri resmi ortaklık' ve ÖAŞ'nin Rusya tarafından bir dış politika aracı olarak kullanılmasıyla ilgili farklı endişeleri ve sorunları ele almaktadır. Mali'de ÖAŞ tarafından sağlanan bölge gözetimi ve terörle mücadeleye yardım gibi bu işbirliğinin özellikleri gözden geçirilmektedir. Ek olarak, söz konusu ortaklığın derinlemesine incelenmesi, araştırmacının ÖAŞ'nin yalnızca bu ortaklığa sıkışıp kalmadığını, aynı zamanda ülkedeki bazı madenlerin işletilmesi için pazarlık yaparak Rusya adına ülkedeki kaynakları sömürdüğünü ortaya çıkarmaktadır. Bu süreç, Rusya'ya büyük kazançlar sağlamış, Mali'nin kaynaklarının yağmalanmasına sebep olmuş ve belirli çatışma bölgelerindeki operasyonlarda sivillerin hedef alınması insan hakları ihlallerine yol açmıştır. Ayrıca bu araştırma, bu ortaklığın Rusya açısından jeopolitik sonuçlarını da ele almaktadır. Bu çalışma, ÖAŞ'nin kullanımının, Mali'nin eski ortağı Fransa'nın iki darbe sonrasında devrildiği bir bölgede Rusya'nın nüfuz kazanmasına nasıl olanak sağladığını ve kartların jeopolitik olarak Fransa, ABD, Çin ve AB gibi diğer güçlü aktörler yerine Rusya lehine nasıl yeniden dağıtıldığını gösterecektir. Bu çalışma için kullanılan metodoloji, ortaklık ve bunun etkisi hakkında bilgi toplamak için ikincil kaynaklara odaklanan nitel araştırmadır. Çalışma, araştırma sorularına yanıt arayarak bu ortaklığın Mali'ye yarar sağlamasından daha çok, Rusya ve Wagner'in Mali'deki varlığına meşruiyet sağladığı ve terörle mücadele çabalarına zarar verdşpş sonucuna ulaşmıştır.
Özet (Çeviri)
The present study seeks to understand the role played by the Private Military Company (PMC) Wagner in Russia's foreign policy in Africa, particularly in Mali, since 2021. Because of the security issues encountered by this African country since 2012 and the two latest coups in 2020 and 2021, Russia is gaining a growing influence in this country with the help of its shadowy company, Wagner. This research is based on the following research questions: How has Russia's foreign policy in Mali changed since 2021? What is Wagner's role in Russia's foreign policy in Mali? To what extent is Wagner used by Russia to gain influence in Mali? What is the income of Russia's growing influence at the regional and international levels? address the different concerns and questions related to this 'unofficial partnership' and the use of this PMC as a foreign policy tool by Russia. It reviews the characteristics of this cooperation, like the territory surveillance furnished by the PMC in Mali and the help in fighting against terrorism. Additionally, an in-depth study of the aforementioned partnership allows the researcher to find out that the PMC is not only stuck in this partnership but is exploiting the other party on behalf of Russia by negotiating the exploitation of some mines in the country, which brings huge profits to Russia, and even committing atrocities with its activities by plundering resources and committing human rights violations by targeting civilians in its operations in certain areas. Furthermore, this research will address the geopolitical implications of this partnership for Russia. This research will show how the use of this PMC is allowing Russia to gain influence in a zone where Mali's former partner, France, has been ousted after two coups and how the cards are geopolitically redistributed in favor of Russia instead of the other powerful actors like France, the USA, China, and the EU. The methodology used for this study is qualitative research, which focuses on secondary sources to gather information about the partnership and its impact. The study will answer research questions and conclude that this partnership, instead of helping the authorities, ultimately undermines their efforts to establish legitimacy and fight terrorism.