EFL Learners' views on using dual subtitles with online streaming services in learning English
YDİ öğrencilerinin İngilizce öğreniminde çevrimiçi yayın hizmetlerinde çift altyazı kullanımına ilişkin görüşleri
  1. Tez No: 865862
  2. Yazar: DENİZ KOYUNCU
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HÜLYA YUMRU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çift Altyazı, İngilizce Eğitimi, Video Dersleri, Yüksek Öğretim, Dual subtitles, English Teaching, Video Lessons, Higher Education
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yabancı Diller Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İngiliz Dili Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu çalışma, Yabancı Dil Olarak İngilizce (YDİ) sınıflarında sadece İngilizce altyazılarına kıyasla çift altyazı kullanımına ilişkin YDİ öğrencilerinin bakış açılarını araştırmaktadır. Bir durum çalışması tasarımı kullanılarak, 2022-2023 akademik yılında İstanbul'da bir devlet üniversitesinde 18-20 yaş arası 24 öğrenciden oluşan bir sınıftan veri toplanmıştır. Araştırmada, çift altyazı entegrasyonu için Language Reactor adlı bir web tarayıcısı uzantısı kullanılarak video dersleri izlendikten sonra yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Bulgular, çift altyazıların dil öğrenimini, kültürel anlayışı, dinleme becerilerini ve ana dili İngilizce olmayanlar için erişilebilirliği olumlu yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Bununla birlikte, dikkat dağınıklığı, anadildeki altyazılara aşırı bağımlılık ve bilişsel aşırı yüklenme gibi zorluklar kaydedilmiştir. Tersine, yalnızca İngilizce altyazıların dinleme becerilerini, kelime dağarcığını genişletmeyi, kültürel anlayışı ve gerçek dil kullanımını geliştirdiği, ancak aynı zamanda bilişsel aşırı yüklenme, sınırlı kültürel alaka ve daha az keyif alma gibi zorluklar yarattığı bulunmuştur. Bu bulgular, dil eğitimi çıktılarını iyileştirmeyi amaçlayan YDİ sınıflarında altyazı kullanımını optimize etmek için öngörüler sağlar.
Özet (Çeviri)
This study explores EFL learners' perspectives on the use of dual subtitles compared to L2-only subtitles in their English as a Foreign Language (EFL) classes. Employing a case study design, data was gathered from a class of 24 students aged 18 to 20 in a state university in Istanbul, Turkey, during the 2022-2023 academic year. The research employed structured interviews after viewing video lessons, utilizing a web browser extension called Language Reactor for dual subtitles integration. Findings revealed that dual subtitles positively impacted language learning, cultural understanding, listening skills, and accessibility for non-native speakers. However, challenges such as distraction, over-reliance on L1 subtitles, and cognitive overload were noted. Conversely, L2-only subtitles were found to enhance listening skills, vocabulary expansion, cultural understanding, and real language use, but also posed challenges such as cognitive overload, limited cultural relevance, and reduced enjoyment. These findings provide insights for optimizing subtitle usage in EFL classrooms, aiming to improve language education outcomes.