Akşehir(Konya)-Yalvaç yolunda meydana gelen heyelanın incelenmesi ve stabilite analizleri
Investigation of streams and stability analysis in Akşehir Konya Yalvaç road
  1. Tez No: 865892
  2. Yazar: ÇAĞLAR BALTAOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖKHAN DEMİR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Heyelan, Geoteknik Tasarım, Geri Analiz, Stabilizasyon, Landslide, Geotechnical Design, Back Analysis, Stabilization
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ondokuz Mayıs Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Bu çalışmada, Akşehir-Yalvaç yol çalışmaları sırasında meydana gelen heyelanının gerçekleşme nedenleri ve heyelana karşı uygulanan stabilite yöntemleri incelenmiştir. Heyelanın nedenlerinin inceleme çalışmalarında; meydana gelmiş ve ileride meydana gelebilecek toprak kaymalarının tespit edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaçla Karayolları tarafından yaptırılan arazi ve laboratuar çalışmaları incelenmiştir. Bu araştırma kapsamında heyelan kütlesinin oluşum mekanizmasını ortaya koymak ve oluşturulacak geoteknik tasarımın belirlenmesine yönelik olarak 9 adet sondaj kuyusu açılmış ve alınan numuneler üzerinde gerekli laboratuar deneyleri yapılmıştır. Arazi, sondaj, inklinometre ve laboratuar çalışmaları sonrasında elde edilen veriler birlikte değerlendirilmiş ve bu veriler jeolojik tip enkesitler üzerine işlenerek bölgede olduğu düşünülen heyelan mekanizması ortaya çıkarılmaya çalışılmıştır. Bu doğrultuda heyelan kütlesi homojonize edilerek makaslama dayanım parametrelerinin belirlenmesi amacıyla geriye dönük analiz çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar sonucunda inceleme alanının jeolojik-jeomorfolojik yapısı, kazı durumu, emniyet, duraylılık, zaman, maliyet, gibi unsurlar da dikkate alınarak ilgili kurum tarafından en uygun geoteknik tasarım model oluşturulmaya çalışılmıştır. Buna göre; üretilen geoteknik tasarımın esası şev düzenlemesi, yeraltı suyu ve yüzey sularının drenajı ile, yarma şevinin topukta desteklenmesine dayanmaktadır. Ancak belirtilen stabilite çalışmaları uygulandıktan sonra arazide tekrar heyelan oluşumu gözlemlenmiştir. Tekrar eden heyelanın oluşum nedeninin belirlenmesi amacıyla arazi uygulamaları yerinde incelenmiş, yapılan imalatların teknik şartname ve heyelan raporuna uygun olarak imal edildiği gözlemlenmiştir. Buradan hareketle çalışmanın devamında ilk yol çalışmaları sırasında uygulanan tip kesit, heyelanın gerçekleşmesinden sonra uygulanan ikinci tip kesit incelenerek analiz sonuçları değerlendirilmiştir. Bu çalışmada uygulamada yapılan arazi şevlendirilmesi ve istifsiz taş dolgu ile topuk oluşturulmasına alternatif olarak maliyet ve uygulama alanı açısından tasarruf sağlayan fore kazık sistemleri; sabit boy (10 m), farklı kazık çapları (1.20 m, 1.00 m, 0.80 m) ve farklı kazık aralıkları (1.45 m, 1.60 m, 1.21 m, 1.33 m, 0.97 m, 1.06 m) dikkate alınarak analiz yapılmıştır. Tüm bu analizlerde Plaxis 2D sonlu elemanlar yazılımı kullanılmıştır. Farklı rijitlik parametrelerinde farklı yerdeğiştirme değerleri elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar; analiz süreci, tablolar ve grafikler halinde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the causes of the landslide occurring during the Aksehir-Yalvaç road works and the stability methods applied against the landslide were investigated. and aimed to determine the future landslides. In this respect, the field and laboratory studies commissioned by the Highways were examined. In order to determine the formation mechanism of the landslide mass and to determine the geotechnical design, 9 drilling wells were drilled and necessary laboratory tests were performed on the samples. The data obtained after field, drilling, inclinometer and laboratory studies were evaluated together and these data were studied on geological cross sections and the landslide mechanism thought to be in the region was tried to be revealed. In this direction, homogeneous landslide mass and shear strength parameters were determined retrospectively. As a result of these studies, geological-geomorphological structure of the study area, excavation status, safety, stability, time, cost, factors such as taking into account the most appropriate geotechnical design model has been tried by the relevant institution. According to this; The principle of geotechnical design is based on slope arrangement, drainage of groundwater and surface water, and support of the slope in the heel. However, after the mentioned stability studies, landslide formation was observed in the land again. In order to determine the cause of the recurrent landslide, land applications were examined on-site and the productions made; It was observed that it was manufactured in accordance with the technical specifications and landslide report. From this point of view, the type section applied during the first road works and the second type section applied after the landslide was examined were analyzed and the results were analyzed. In this study, as an alternative to land sloping and heel formation with stacked stone filler, bored pile systems which provide savings in terms of cost and application area; The analysis was carried out considering the fixed length (10 m), different pile diameters (1.20 m, 1.00 m, 0.80 m) and different pile intervals (1.45 m, 1.60 m, 1.21 m, 1.33 m, 0.97 m, 1.06 m). Plaxis 2D finite element software was used in all these analyzes. Different displacement values were obtained in different stiffness parameters. The results obtained and the analysis process are presented in tables and graphs.