Analysing access to basic urban services in planned and unplanned areas from a spatial justice perspective: The case of Ankara, Mamak, Mutlu neighborhood
Planlı ve plansız alanlarda temel kentsel hı̇zmetlere erı̇şı̇mı̇n mekansal adalet perspektı̇fı̇nden analı̇zı̇: Ankara, Mamak, Mutlu mahallesı̇ örneğı̇
- Tez No: 865895
- Danışmanlar: PROF. DR. SERAP KAYASÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Şehircilik ve Bölge Planlama, Urban and Regional Planning
- Anahtar Kelimeler: Mekansal Adalet, Erişilebilirlik, Servis Sunumu, Gecekondu, SPSS, Spatial Justice, Accessibility, Service Provision, Slum, SPSS
- Yıl: 2024
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Şehir ve Bölge Planlama Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Şehir Planlama Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 159
Özet
Mekansal adalet, kentsel alanlarda kaynakların adil dağılımını ve fırsat eşitliğini teşvik eder. Şehir plancılarına ve karar alıcılara kentsel alanlardaki eşitsizlikleri anlama ve bu eşitsizlikleri azaltmaya yönelik politikalar oluşturma yetkisi verir. Kentlerdeki eşitsizlikler, kentlerin hızla gelişmesiyle birlikte katlanarak artmaktadır. Hızlı kentleşmenin bir sonucu olarak ortaya çıkan gecekondu bölgeleri, eşitsizliklerin gözle görülür biçimde hissedildiği alanlardır. Düzensiz ve plansız gelişen gecekondu alanları, temel kentsel hizmet sunumundan dahi yoksun alanlar olarak karşımıza çıkmaktadır. Hizmet sunumundaki eşitsizlik, bölge sakinlerinin yaşam kalitesini olumsuz yönde etkilemektedir. Bu tez çalışması ise, Mutlu Mahallesinde bulunan planlı ve plansız alanda yaşayan insanların algılarını ve memnuniyet düzeylerini anlamayı amaçlayan, mahallede sunulan temel kentsel servislerin ankete dayalı kapsamlı bir analizini sunmaktadır. Analiz, planlı alanda ve plansız/gecekondu alanında yaşayanların görüş ve tercihlerini değerlendiren ve SPSS ile analiz edip yorumlayan beşli Likert ölçekli bir anket aracılığıyla gerçekleştirilmiştir. Katılımcıların deneyimleri, karşılaştıkları zorluklar ya da kolaylıklar analiz edilip sonuçlar mekânsal adalet perspektifinden karşılaştırmalı olarak değerlendirilmiştir. Yapılan anket ile hem yeni bir ölçek tasarlanmış olup, hem de elde edilen bulgular ışığında Mutlu Mahallesindeki temel kentsel servis sunumundaki mevcut durum ve mekânsal adaletsizliğe yol açan durumlar ortaya çıkarılmıştır. Bu analizler, sadece Mutlu mahallesinde değil, günümüz kentlerinde mekansal adaletin iyileştirilmesine yönelik çabaları destekleyebilir, yerel yönetimlere yol gösterebilir. Bu çalışma, gelecekteki araştırmalara ilham vererek daha adil kentsel gelecek için bir adım olabilir.
Özet (Çeviri)
Spatial justice is a concept that aims to promote a fair distribution of resources in urban areas and equality of social opportunity. It empowers urban planners and decision-makers to understand inequalities in urban areas and to formulate policies to reduce these inequalities. Inequalities in cities are increasing exponentially with the rapid development of cities. Slums, which are born as a result of rapid urbanization, are areas where these inequalities are visibly felt. Slum areas, which develop irregularly and unplanned, appear as areas deprived of even basic urban service provision. Inequality in service provision negatively affects the quality of life of residents. This thesis presents a comprehensive survey-based analysis of basic urban services provided in Mutlu Neighborhood, aiming to understand the perceptions and satisfaction levels of people living in planned and unplanned areas. The analysis was conducted through a 5-point Likert scale survey that assessed the opinions and preferences of residents living in the planned and unplanned/slum areas and analyzed and interpreted with SPSS. The experiences of the participants, the difficulties or conveniences they faced were analyzed and the results were evaluated comparatively from a spatial justice perspective. With the survey, a new scale has been designed and in the light of the findings, the current situation in the provision of basic urban services in Mutlu Neighborhood and the conditions that result in spatial injustice have been revealed. These analyses can support efforts to improve spatial justice not only in the Mutlu Neighborhood, but also in cities of today, and provide guidance to local authorities. By inspiring future research, this study can be a step towards a more just urban future.