Bilişim liderliği ölçek geliştirme çalışması
Informatics leadership scale development study
  1. Tez No: 866065
  2. Yazar: BEDİA BAŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT AK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Bilim ve Teknoloji, Science and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilişim Liderliği, Dijital Liderlik, Teknoloji Liderliği, IT Leadership, Digital Leadership, Technology Leadership
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim Bilişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 110
Özet
Amaç: Küreselleşmenin etkisi ve teknoloji kullanımındaki artışlar ile örgütler arasındaki rekabet yükselmiş buna bağlı olarak örgütlerin, iş çevrelerinde yaşanan gelişmelere ayak uydurabilmesi ise her geçen gün zorlaşmaktadır. Bu gelişmelere örgütlerin daha çabuk entegre olabilmesi ise bilişim liderleri sayesinde olmaktadır. Bu konuya açıklık getirebilmek için bilişim liderliği ölçeğinin geliştirilmesi amaçlanmaktadır. Dizayn/Metodoloji/Yaklaşım: Araştırma verilerini toplamak için araştırmacı tarafından geliştirilen“Bilişim Liderliği Ölçeği”kullanılmıştır. Bilişim liderliği ölçeği için geniş bir literatür incelemesi yapılmıştır. Literatür araştırmasından sonra kapsam geçerliği göz önünde bulundurularak dijital liderlik boyutu için 10 aday ölçek maddesi ve teknoloji liderliği boyutu için 8 aday ölçek maddesi olarak hazırlanmıştır. Bulgular: Araştırma kapsamında 14 hipotez incelenmiş olup hipotezlerden 6 tanesi kabul edilirken, 8 tanesi reddedilmiştir. Dijital liderlik; cinsiyete, departmana ve pozisyona göre değişirken, teknoloji liderliği; cinsiyete, hizmet yılına ve pozisyona göre değişim göstermektedir. Dijital liderlik ve teknoloji liderliği boyutlarında medeni durum, yaş ve öğrenim durumunun etkisinin olmadığı gözlenmiştir. Araştırma Kısıtları/Sınırlılıkları: Çalışmada, araştırmaya katılım gösteren kişilerin cinsiyete, hizmet yılına ve departmanına göre değişiklik gösterebileceği ön kabul olarak ele alınmaktadır. Araştırmaya katılım gösteren kişilerin, uygulanan ölçek maddelerine samimi ve gerçek görüşlerini içeren cevaplar verecekleri varsayılarak, anket formundaki maddeleri aynı şekilde anlayacakları ve uygulamaya ilişkin gerçek durumu yansıtan bilgi verecekleri kabul edilmektedir. Çalışmada ortaya konması amaçlanan bilişim liderliği ölçeği geçerlilik ve güvenilirlik çalışmasında, sadece bir sektördeki çalışanların, araştırmaya dahil edilmesi çalışmanın sınırlılığını oluşturmaktadır. Orijinallik/Değer: Çalışmanın, yaşamın birçok alanında yer almaya başlayan bilişim liderliği, çalışan performansını hangi yönde etkileyeceğini incelemesi bakımından literatürde oldukça önemli bir yer tutacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Purpose: With the impact of globalization and the increase in the use of technology, competition between organizations has increased, and accordingly, it has become more difficult for organizations to keep up with the developments in the business environment. It is thanks to IT leaders that organizations can integrate into these developments more quickly. In order to clarify this issue, it is aimed to develop the IT leadership scale. Design/Methodology/Approach:“Information Leadership Scale”developed by the researcher was used to collect research data. An extensive literature review was conducted for the IT leadership scale. After the literature research, 10 candidate scale items were prepared for the digital leadership dimension and 8 candidate scale items for the technology leadership dimension, taking into account content validity. Results: Within the scope of the study,14 hypotheses were examined and while 6 of the hypotheses were accepted, 8 were rejected. Digital leadership; While it varies by gender, department and position, technology leadership; It varies depending on gender, years of service and position. It has been observed that marital status, age and education level have no effect on the digital leadership and technology leadership dimensions. Research Limitations/Limitations: In the study, it is assumed that the participants in the study may vary depending on gender, year of service and department. It is assumed that the people participating in the research will give answers containing their sincere and real opinions to the applied scale items, they will understand the items in the survey form in the same way and will provide information that reflects the real situation regarding the application. In the study; In the validity and reliability study of the informatics leadership scale, which is intended to reveal, the inclusion of employees in only one sector is a limitation of the study. Originality/Value: It is thought that the study will have a very important place in the literature in terms of examining how informatics leadership, which has begun to take place in many areas of life, will affect employee performance.