Modern Türk resminde popüler imge
Popular image in modern Turkish painting
- Tez No: 866184
- Danışmanlar: DOÇ. DR. UMUT GERMEÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: İmge, Popüler Kültür, Tüketim Kültürü, Modernizm Postmodernizm, Türk Resim Sanatı, Metalaşma Kültürü, Image, Popular Culture, Consumption Culture, Modernism, Postmodernism, Turkish Painting Art, Commodification Culture
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Resim Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 139
Özet
Bu araştırma kapsamında ülkemizde modernleşmenin ilk adımlarının atıldığı 20. yüzyıl başlarından günümüze kadar popüler kültürdeki değişimlerin plastik sanatlara yansıması noktasına ağırlık verilerek imge kavramı üzerinde durulmuştur. Sanayi üretimi nesnelerin toplumsal yaşama etkileri, kapitalizmin yarattığı tüketim toplumunda popülerleşen imgelerin sanata yansıma biçimleri değerlendirilmiştir. Kitle iletişim araçlarının beraberinde getirdiği yenilikler, imgelerin metalaştırılması ve tüketim hareketi Türk modern resminde sanatçıların popüler imgelerle ilgili ifade biçimlerini irdelemek bu tezin amacı kapsamındadır. Bu amaçtan hareketle nitel araştırma yöntemi kullanılmıştır. İçerik ve betimsel analiz ile elde edilen bulgular değerlendirilmiştir. Modern Türk resim sanatında plastik sanatçıların yapıtlarında belirli popüler imgeler görülmektedir. 20. yüzyılın başından itibaren Modern Türk resminde politik, sosyoekonomik ve kültürel etkilerinin izlerinin görüldüğü saptanmıştır. Cumhuriyet kalkınma politikaları ülkemizde sanayileşmeyi ve makineleşmeyi arttırmıştır. Makinenin gündelik yaşama girmesiyle sanat eserlerine yansıması da başlamıştır. Modernizm ve postmodernizm geleneksel ve kültürel normları büyük ölçüde değişime uğratmıştır. Bu kavramların Türk resim sanatı üzerinde de etkileri açıkça görülmektedir. Modern Türk resminde mizah ve ironiye dayanan özgün bir sanat dili gelişmiştir.Popüler imgenin ontolojisini kavramak amacıyla bu çalışmada çoklu disiplinler anlayışı benimsemiştir. Psikoloji alanına 3, Psikolojik Danışmanlık ve Rehberlik alanına 6 Sosyoloji alanı 5, İletişim alanı 4, Fransız Dili ve Edebiyatı gösterge bilim alanı 10, Türk Dili Edebiyatı Eğitimi alanı 5, araştırma direktörüne 10 görüşme sorusu yöneltilmiştir.
Özet (Çeviri)
Within the scope of this research, the concept of image has been emphasized by focusing on the reflection of the changes in popular culture on plastic arts from the beginning of the 20th century when the first steps of modernization were taken in our country to the present day. The effects of industrial production objects on social life and the reflection of popularised images on art in the consumer society created by capitalism were evaluated. The aim of this thesis is to examine the innovations brought by mass media, the commodification of images and the consumption movement, and to examine the forms of expression of artists in Turkish Modern Painting in relation to popular images. Based on this purpose, qualitative research method was used. The findings obtained through content and descriptive analysis were evaluated In modern Turkish painting, certain popular images are seen in the works of plastic artists. Since the beginning of the 20th century, traces of political, socio-economic and cultural influences have been observed in Modern Turkish painting. Republican development policies increased industrialisation and mechanisation in our country. As the machine entered daily life, its reflection on works of art also began. Modernism and postmodernism have drastically changed traditional and cultural norms. The effects of these concepts on the Turkish art of painting are clearly visible. Modern Turkish painting has developed a unique artistic language based on humor and irony.In order to grasp the ontology of the popular image, this study adopts a multi- disciplinary approach. Psychology field 3, Pychological Counseling and Guidance field 6, Five interview questions were directed to an expert in the field of Sociology, 5 to an expert in the field of radio cinema television communication, 4 to an expert in the field of French Language and Literature, 10 to an expert in the field of Turkish Language Literature Education, and 10 to, the research director.