Geri Dön

Bahrî Efendi'nin Bahrü'l-Hakâyık ve Mir'âtü'l-Meğâib isimli eserinin transkripti ve tasavvufî görüşleri (İnceleme-metin)

Transcript and sufi views of Bahrî Efendi's works 'Bahrü'l-Hakâyik' and 'Mir'âtü'l-Meğâib'

  1. Tez No: 866194
  2. Yazar: İBRAHİM YILDIRIM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FEHMİ SOĞUKOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Religion
  6. Anahtar Kelimeler: Belirtilmemiş.
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tasavvuf Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 238

Özet

Bahrü'l-Hakâyık ve Mir'âtü'l-Meğâib ve Divan isimli bilinen iki eseri bulunan Bahrî Efendi'nin hayatı hakkında elimizde maalesef yeterli bilgi yoktur. Eserlerinden yola çıkarak XIX. yüzyılda yaşadığı, Trablusgarb'da Hasan Edib Paşa'nın emrinde zâbitanlık yaptığı, Halvetî tarikatının Şâbânî koluna mensup olduğu anlaşılmaktadır. Bahrî Efendi, bir gün rüyasında Peygamber Efendimizi görmüş ve Peygamberimiz kendisine müminlere fayda sağlayacak 'Bahrü'l-Hakayık ve Mir'âtü'l-Meğaib' isminde bir eser yazmasını emretmiştir. Bu emir üzerine Bahrî Efendi nispeten hacimli 10 bâbdan müteşekkil bir risale meydana getirmiştir. Eserde Ehl-i Beyt, Hulefâ-i Râşidîn ve On İki İmam sevgisi; Halvetîlik âdâb ve erkânı, seyr-i sülûk, nefis mertebeleri gibi birçok dîni ve tasavvufî meseleler üzerinde durmuştur. Tezimiz bir giriş ve iki bölüme ayrılmaktadır. Birinci bölümde Bahrî Efendi'nin hayatı ve bazı tasavvufi düşüncelerine yer verilmiştir. İkinci bölümde ise Bahrî Efendi'nin Bahrü'l-Hakâyık ve Mir'âtü'l-Meğâib isimli el yazması ve rik'a hattıyla yazılmış eserinin günümüz Türkçesi yer almaktadır. Bahrü'l-Hakâyık ve Mir'âtü'l-Meğâib'in yazma nüshası Taşköprü İmam-Hatip Lisesi Emekli Müdürü Hüseyin Yakut Hoca'nın şahsi kütüphanesinde bulunmaktadır. Çalışmanın amacı adeta gizli bir hazine olan; Bahrü'l-Hakâyık ve Mir'âtü'l-Meğâib isimle el yazması eseri gün yüzüne çıkarmak ve ilim dünyasına kazandırmaktır.

Özet (Çeviri)

Unfortunately, there is inadequate biographical information available regarding Bahri Efendi, an individual noted for his authorship of two prominent works titled“Bahrü'l-Hakâyık”and“Mir'âtü'l-Meğâib”as well as“Divan”. However, inferred from his literary contributions, Bahri Efendi's presence is attributed to the 19th century, during which he served as a military officer under the command of Hasan Edib Pasha in Trablusgarb, and maintained affiliation with the Şâbânî branch of the Halveti Sufi order. According to accounts, Bahri Efendi experienced a visionary encounter with the Prophet Muhammad, who enjoined him to compose a work entitled“Bahrü'l-Hakayık ve Mir'âtü'l-Meğaib”intended for the benefit of the faithful. In compliance with this divine directive, Bahri Efendi produced a relatively substantial treatise comprising ten chapters. Within this composition, thematic emphasis is placed upon matters of religious and Sufi significance, including devotion to the Ahl al-Bayt (the family of the Prophet), veneration of the Rightly Guided Caliphs, the Twelve Imams, as well as the spiritual disciplines and stages of the Halveti tradition's spiritual journey and the nuanced gradations of the soul's ascent. Structured into an introductory segment and two subsequent chapters, our scholarly endeavor firstly endeavors to delineate the biographical contours of Bahri Efendi's life and elucidate select aspects of his mystical philosophy. Subsequently, the latter portion of our inquiry endeavors to render accessible the aforementioned work,“Bahrü'l-Hakâyık ve Mir'âtü'l-Meğâib”, through a modern Turkish translation, thereby contributing to the scholarly discourse. A manuscript exemplar of“Bahrü'l-Hakâyık ve Mir'âtü'l-Meğâib”is housed within the private library collection of Hüseyin Yakut, former director of Taşköprü Imam-Hatip High School. The primary objective of this scholarly inquiry is to unearth and endow the academic community with this manuscript, an intellectual treasure hitherto concealed from scholarly scrutiny, thus enriching the corpus of Islamic mystical literature.

Benzer Tezler

  1. Harputlu Bahri Mahmut Efendi'nin hayatı, eserleri ve felsefi görüşleri

    Bahri Mahmut Effendi from Harput life, works and philosophical feedback

    EYYUP GEÇGEL

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    BiyografiFırat Üniversitesi

    Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı

    YRD. DOÇ. DR. ENVER DEMİRPOLAT

  2. Kadızade Muhammed Arif Efendi'nin 'Bahru'l Fetâvâ' adlı eserinin fetvâ açısından değerlendirilmesi

    This thesis which entitled of evaluationangle of fatwa Kadızade Muhammad Arif Effendi?s Bahru?l Fetâvâ

    BÜNYAMİN ÇALIK

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2012

    DinAtatürk Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. MUSTAFA BAKTIR

  3. Şeyhîzâde Abdurrahman Efendi'nin Mecma'u'l-Enhur adlı eserinde İmam Şâfiî'ye nispet edilen görüşler- tahâret ve salât bölümleri-

    The opinions attributed to İmam Shāfiˁī in Seyhizade Abdurrahman Efendi's majmaˀ al-Anhur: Chapters of ritual cleaning (taharah) and regular prayers (salaah)

    MUHARREM BAYRAM

    Yüksek Lisans

    Türkçe

    Türkçe

    2020

    DinYalova Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DOÇ. DR. PEHLUL DÜZENLİ

  4. Köstendilli Süleyman Şeyhî Efendi hayatı eserleri ve tasavvufî görüşleri

    Life, work and sufism interpretation of Süleyman Şeyhi̇ Effendi from Kyustendil

    BİROL YILDIRIM

    Doktora

    Türkçe

    Türkçe

    2016

    DinAtatürk Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    PROF. DR. İSA ÇELİK

  5. تفسير القرآن للحنفي (سورة البروج والطارق والأعلى والغاشية والفجر والبلد) للإمام مُحَمَّد بن مُحَمَّد البردعي (ت.927 هـ)

    Hanefi al-Barada's narration of the Holy Qur'an (Surah al-Burooj – at-Tariq – al-Ala – al-Ghaashiyah – al-Fajr – al-Balad)

    HATEM ABDULKAREEM AHMED AHMED

    Yüksek Lisans

    Arapça

    Arapça

    2023

    DinÇankırı Karatekin Üniversitesi

    Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı

    DR. ÖĞR. ÜYESİ KUTAIBA FARHAT