Sınıf öğretmenlerinin görüşleri çerçevesinde küreselleşmenin ilkokul kademesine yansımaları
Reflections of globalization on primary school level in the framework of classroom teachers' opinions
- Tez No: 866193
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZEYNEP YILMAZ ÖZTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Küreselleşme, İlkokul Kademesi, Sınıf Öğretmeni, Küreselleşmenin Yansımaları, Globalization, Primary School Level, Classroom Teacher, Reflections of Globalization
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sınıf Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Küreselleşmenin ilkokul kademesine yansımalarının değerlendirilmesini hedefleyen bu araştırmada nitel araştırma yöntemi desenlerinden biri olan durum (örnek olay) çalışması kullanılarak süreç yürütülmüştür. Çalışma grubu, 2022-2023 eğitim öğretim yılında Gaziantep ili Şehitkamil ve Şahinbey ilçelerinde görev yapan sınıf öğretmenleri arasından amaçlı örnekleme yöntemlerinden maksimum çeşitlilik örneklem belirleme yöntemi ile belirlenmiştir. Verilerin toplanması amacıyla araştırmacı tarafından yarı yapılandırılmış görüşme protokolü hazırlanmıştır. Katılımcılarla yapılan yarı yapılandırılmış görüşmeler sonunda elde edilen verilerin analiz edilme sürecinde Taguette programından yararlanılmıştır. Betimsel analiz ve içerik analizi yöntemi birlikte kullanılarak konunun çeşitli yönleriyle alanyazına kazandırılması amaçlanmıştır. Araştırmada, küreselleşmenin ilkokul kademesi öğretim süreçlerinin, sınıf yönetiminin, ölçme değerlendirme uygulamalarının üzerinde yansımalarının olduğu ortaya konulmuştur. Aynı zamanda küreselleşmenin ilkokul öğrencilerinin öğrenmeyi öğrenme becerilerine, akademik başarılarına, sosyal beceri gelişimlerine, istendik/istenmeyen davranışlarına, eğitime ve okula bakış açılarına, kültürel değerlere bakış açılarına etki ettiği sonuçlarına ulaşılmıştır. Küreselleşmenin ilkokul kademesine olumlu-olumsuz yansımaları göz önünde bulundurularak politika yapıcılar ve uygulayıcılar tarafından alınabilecek kararlara ve yapılabilecek çalışmalara yönelik çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this research, which aims to evaluate the reflections of globalization on the primary school level, the process was carried out using a case study, which is one of the qualitative research method designs. The study group was determined by the maximum diversity sampling method, one of the purposeful sampling methods, among classroom teachers working in Şehitkamil and Şahinbey districts of Gaziantep province in the 2022-2023 academic year. A semi-structured interview protocol was prepared by the researcher to collect data. Taguette program was used in the process of analyzing the data obtained as a result of semi-structured interviews with the participants. By using descriptive analysis and content analysis methods together, it was aimed to introduce the subject to the literature in various aspects. The research revealed that globalization has reflections on primary school teaching processes, classroom management, and assessment and evaluation practices. At the same time, it has been concluded that globalization affects primary school students' learning to learn skills, academic success, social skill development, desired/unwanted behaviors, their perspectives on education and school, and their perspectives on cultural values. Considering the positive and negative reflections of globalization on the primary school level, various suggestions have been made for the decisions that can be taken and the studies that can be done by policy makers and practitioners.