1906-1908 Bosna Krizi bağlamında Osmanlı-Habsburg ilişkileri
Ottoman-Habsburg relations in the context of the Bosnian Crisis of 1906-1908
  1. Tez No: 866214
  2. Yazar: ERENCAN ARSLAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BİLGİN ÇELİK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Avusturya-Macaristan, Bosna, Hersek, Boykot, İlhak Krizi, Osmanlı, Rusya, Austria-Hungary, Bosnia, Hercegovina, Boycott, Annexation Crisis, Ottoman, Russia
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
19. yüzyılın sonları ve 20. yüzyılın başlarında yaşanan Bosna Krizi, Avrupa tarihinde karmaşık jeopolitik manevraların ve Büyük Güçlerin çıkar çatışmalarının damgasını vurduğu önemli bir bölüm olarak karşımıza çıkmaktadır. 1878 yılından beri geçici olarak işgal altında tuttuğu Bosna-Hersek'i 5 Ekim 1908'de Avusturya-Macaristan tarafından ilhak edilmesiyle başlayan kriz, gerileyen Osmanlı İmparatorluğu, yükselen milliyetçi arzular ve Birinci Dünya Savaşı öncesi Avrupa'sını karakterize eden karmaşık ittifaklar ağı zemininde gelişti. 1875 Hersek İsyanı ile başlayıp eski tip imparatorlukların dağılmasıyla son bulan süreç bölge tarihi ve Dünya tarihi için önemli sonuçlara yol açtı. Yaşanan gelişmelerle birlikte Osmanlı Hükümeti askeri alanda zayıflığını gizleyerek, diplomatik kanallarla üstün bir mücadele göstererek sivil halkın protestoları ve boykotuyla birlikte krizden avantajlı bir konumda çıkmayı başardı. Krizin çözümü, oluşacak bir çatışmayı şimdilik önlese de, Balkanlar'daki gerilimin artmasına zemin hazırladı ve nihayetinde I. Dünya Savaşı'nın patlak vermesine yol açan yanıcı koşullara katkıda bulundu. Bosna Krizi, 20. yüzyılın başlarında Avrupa manzarasını karakterize eden milliyetçilik, Emperyal hırslar ve jeopolitik rekabetlerin karmaşık etkileşiminde ilgi çekici bir konu olarak karşımıza çıkmaktadır.
Özet (Çeviri)
The late 19th and early 20th century Bosnian Crisis is an important episode in European history marked by complex geopolitical maneuvers and conflicts of interest between the Great Powers. Beginning with the October 5, 1908 annexation of Bosnia-Herzegovina by Austria-Hungary, which had been temporarily occupied since 1878, the crisis unfolded against the backdrop of a declining Ottoman Empire, rising nationalist aspirations and the complex web of alliances that characterized pre-World War I Europe. Beginning with the 1875 Herzegovina Revolt and ending with the dissolution of old-style empires, the process had important consequences for the history of the region and the world. The Ottoman government concealed its weakness in the military field, fought a superior struggle through diplomatic channels, and managed to emerge from the crisis in an advantageous position with the protests and boycott of the civilian population. Although the resolution of the crisis prevented a conflict for the time being, it paved the way for the escalation of tensions in the Balkans and contributed to the combustible conditions that ultimately led to the outbreak of World War I. The Bosnian Crisis is an intriguing subject in the complex interplay of nationalism, Imperial ambitions and geopolitical rivalries that characterized the European landscape in the early 20th century.