Toplumsal ve kültürel açıdan İdil Süryanileri
Idil Syriacs from social and cultural perspective
- Tez No: 866311
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KASIM ERTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: İslam Tarihi, Hıristiyanlar, Süryaniler, Müslümanlar, İdil, Islamic History, Christians, Syriacs, Muslims, Idil
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Anadolu toprakları, birçok farklı kültüre ev sahipliği yapmış, tarih boyunca çeşitli toplulukların bir arada yaşadığı bir coğrafyadır. Bu kadim topraklarda yer alan İdil Süryanileri, bu zengin kültürel mozaiğin önemli bir parçasını oluşturmuştur. Bu çalışma, bu kültürel mirası ve İdil Süryanilerinin yaşam tarzlarını detaylı bir şekilde inceleyerek bu çeşitliliğin anlaşılmasına katkı sağlamayı hedeflemektedir. Şırnak İli İdil ilçesi merkezi ve köylerinde yaşayan Süryanilerinin kültürel hayatları, insan ilişkileri, örf ve adetleri üzerinde ayrıntılı bir analiz yapılmıştır. Elde edilen bulgulara, saha araştırmaları ve yerinde yapılan çalışmalar temel alınarak toplanmıştır. İdil Süryanileri, yüzyıllar boyunca Müslümanlarla birlikte sosyal hayatın çeşitli alanlarında etkileşim içinde olmuşlardır. Bu çerçevede söz konusu topluluğun Müslümanlar ile münasebetleri de bu çalışma kapsamında incelenmiştir. İdil'de uzun bir tarihi geçmişe sahip olan Süryani topluluğu, yıllar içinde farklı kültürlerle etkileşim içerisinde olmuş ve bu süreçte toplumsal uyum sağlamıştır. Süryanilerin varlığı, bölgedeki kültürel çeşitlilik ve etkileşimi anlamamız açısından büyük bir öneme sahiptir. Bu topluluk, bölgenin zengin kül-türel dokusuna katkıda bulunmuş ve kendine özgü gelenekleriyle bu coğrafyada iz bırakmıştır.
Özet (Çeviri)
Anatolia is a geography that has been home to many different cultures and where various communities have lived together throughout history. The Idil Syriacs in this ancient land have formed an important part of this rich cultural mosaic. This study aims to contribute to the understanding of this diversity by examining this cultural heritage and the lifestyles of Idil Syriacs in detail. A detailed analysis was made on the cultural life, human relations, cus-toms and traditions of the Syriacs living in the center and villages of İdil district of Şırnak province. The findings are based on field research and on-site studies. Idil Syriacs have inte-racted with Muslims in various areas of social life for centuries. In this framework, the rela-tions of this community with Muslims are also examined within the scope of this study. The Syriac community, which has a long history in Idil, has interacted with different cultures over the years and has achieved social harmony in this process. The presence of Syriacs is of great importance in terms of understanding the cultural diversity and interaction in the re-gion. This community has contributed to the rich cultural fabric of the region and left its mark on this geography with its unique traditions.