Modern kölenin özgürleşmesi: Into the Wild ve Nomadland filmlerinin analizi
Emancipation of the modern slave: Analysis of the films Into the Wild and Nomadland
- Tez No: 866312
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL CENGİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Kölelik, Modern kölelik, Into the Wild, Nomadland, Slavery, Contemporary slavery, Into the Wild, Nomadland
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sanat ve Tasarım Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Bu çalışma, modern kölelik kavramını nitel analiz yöntemi kullanarak ele almıştır. Çalışma, Sean Penn'in“Into the Wild”filmi ve Chloé Zhao'nun“Nomadland”filmlerini inceleyerek modern kölelik kavramının sinema üzerinden nasıl temsil edildiğini araştırmıştır. Öncelikle, kavramsal çerçevede kölelik kavramına değinilmiştir. Modern kölelik kavramı, günümüzde insan ticareti, cinsel sömürü, borç köleliği gibi farklı uygulamaları kapsamaktadır. Bu kavram, insan haklarına aykırı olan ve dünya genelinde birçok insanın hayatını etkileyen modern uygulamaları içermektedir. Sean Penn'in“Into the Wild”filmi, Christopher McCandless karakterinin toplumsal normlardan ve aile beklentilerinden kaçarak Alaska'ya doğru bir yolculuğa çıkması üzerinden doğanın insanın içsel özgürlüğüne etkisini ve modern kölelik kavramıyla ilişkisini derinlemesine inceler. Chloé Zhao'nun“Nomadland”filmi ise, Fern karakterinin geleneksel toplumsal yapıların dışına çıkarak karavanında özgür bir yaşam sürmeyi tercih etmesi üzerinden kapitalizm ve çalışma endüstrisine eleştirel bir bakış sunar. Çalışmanın sonuçlarına göre,“Into the Wild”ve“Nomadland”filmleri, toplumsal izolasyonun bireyin özgürlük arayışı üzerindeki rolünü ve modern kölelikten kaçışta oynadığı rolü derinlemesine ele almaktadır. Bu filmler, modern dünyanın zorluklarına karşı bireysel direncin ve özgürlüğün güçlü birer örneğini sunmaktadır. Toplumsal izolasyonun bireyin özgürlük arayışındaki rolü ve modern kölelikten kaçışta oynadığı rol, bu filmlerin temel temalarını oluşturmaktadır. Bu çalışma, sinema aracılığıyla modern kölelik kavramının derinlemesine incelenmesi ve insan haklarına olan etkilerinin anlaşılmasına katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This study examines the concept of contemporary slavery using qualitative analysis. By analyzing Sean Penn's film“Into the Wild”and Chloé Zhao's film“Nomadland,”the study investigates how the concept of modern slavery is represented through cinema. First, the conceptual framework delves into various aspects of slavery. The concept of modern slavery encompasses practices such as human trafficking, sexual exploitation, and debt bondage, affecting many lives worldwide. In“Into the Wild,”Sean Penn explores the impact of nature on an individual's inner freedom through the character of Christopher McCandless, who escapes societal norms and family expectations to embark on a journey to Alaska. Chloé Zhao's“Nomadland,”on the other hand, offers a critical perspective on capitalism and the labor industry through the character of Fern, who chooses to live a free life in her caravan, detached from traditional social structures.The findings of this study reveal that both“Into the Wild”and“Nomadland”deeply explore the role of social isolation in an individual's quest for freedom and their escape from modern slavery. These films exemplify individual resilience and the pursuit of freedom in the face of contemporary challenges. The themes of social isolation's impact on an individual's search for freedom and their role in escaping modern slavery form the core of these films. Overall, this research contributes to a deeper understanding of the concept of modern slavery through the lens of cinema and its implications for human rights.