Yer hizmetlerinde vardiyalı çalışmanın çalışanların ruhsal sağlığına etkisi
The effect of shift work in ground services on the mental health of employees
- Tez No: 866328
- Danışmanlar: DOÇ. DR. DİDEM RODOPLU ŞAHİN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sivil Havacılık, Civil Aviation
- Anahtar Kelimeler: Vardiyalı Çalışma, Yer Hizmetleri, Örgüt İklimi, Stres, Psikolojik Sahiplenme, Shift Work, Ground Services, Organizational Climate, Stress, Psychological Ownership
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Havacılık Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bir uçuşun gerçekleştirilebilmesi için alanda birbiri ile alakalı birçok faaliyet ve hizmetin hatasız, güvenli bir şekilde yerine getirilmesi mecburidir. Uçuş operasyonunun tam zamanında ve güvenli olmak şartıyla yerine getirilmesi için verilen bu hizmet ve faaliyetler yer hizmetleri olarak isimlendirilmektedir. Bu sebeple yer hizmetleri faaliyetleri kilit rol oynamaktadır. Vardiyalı çalışma, farklı ekiplerin 24 saatin büyük kısmını veya tamamını kapsayacak biçimde art arda çalıştığı günlük çalışma saatlerinin organizasyonu olarak tanımlanmaktadır. Yer hizmetlerinde çoğu departman vardiyalı olarak çalışmalarını gerçekleştirmektedir. Bu düzensiz çalışma biçiminin yer hizmetlerinde vardiyalı çalışanların ruhsal ve psikolojik sağlığına olumsuz etkileri vardır. Yer hizmeti sektöründe vardiyalı sistemde çalışanlar üzerinde gerçekleştirilen bu çalışmayla, vardiyalı çalışanların üzerinde psikolojik ve ruhsal etkisi incelenmiş; örgüt iklimi, stres ve psikolojik sahiplenme ölçekleriyle anket yapılarak bu ilişki araştırılmıştır. Bu doğrultuda, çalışma evreni olarak Kayseri ilindeki Kayseri Havalimanı yer hizmetleri işletmesi olan Havaş, Çelebi şirketlerini çalışanları seçilmiştir. Yer Hizmeti sektörü ele alınarak yapılan bu çalışmayla örgütsel bağlılık, psikolojik sahiplenme ve vardiyalı çalışma alanlarında stres literatürüne katkı sağlayan sonuçlar elde edilmesi amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
In order for a flight to be carried out, many related activities and services in the field must be carried out error-free and safely. These services and activities carried out to ensure that the flight is carried out on time and safely are called ground services. For this reason, ground handling activities play a key role. Shift work is determine as the organization of daily working hours in which different teams work consecutively for most or all of 24 hours. Most departments in ground handling services work in shifts. This irregular working style has negative effects on the mental and psychological health of shift workers in ground services. With this study handled on shift workers in the ground handling sector, the psychological and mental impact on shift workers were examined; This relationship was investigated by conducting a survey with organizational climate, stress and psychological ownership scales. In this regard, employees of Havaş and Çelebi companies, which are Kayseri Airport ground services companies in Kayseri, were selected as the study population. This study, handled by considering the Ground Handling sector, aimed to obtain results that contribute to the stress literature in the areas of organizational commitment, psychological ownership and shift work.