Çalışma sermayesi unsurlarının firma performansı üzerine etkisinin pandemi dönemi bağlamında analizi: BİST imalat sektörü
Analysing the effect of working capital elements on firm performance in the context of the pandemic period: BIST manufacturing sector
  1. Tez No: 866354
  2. Yazar: İBRAHİM DEMİRTAŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GENÇTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışma Sermayesi Yönetimi, Firma Performansı, Panel Regresyon Analizi, Covid 19 Pandemi Krizi, Working Capital Management, Firm Performans, Panel Regression Analysis, Covid 19 Pandemic Crisis
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Tüm dünyayı ve ülkemizi etkileyen Covid 19 Pandemi Krizinin firmalar üzerindeki etkisini araştırdığımız çalışmada Borsa İstanbul'da imalat sektöründe faaliyet gösteren firmaların yılsonu finansal raporları incelenmiştir. Araştırmada 139 firma örnekleme dâhil edilmiştir. İmalat sektöründe faaliyet gösteren diğer firmalar ise verilerinin kesikli olması veya ulaşılamaması gibi nedenlerle örneklem dışı bırakılmıştır. Pandemi döneminde yaşanan finansal ve sektörel krizler, likidite sıkıntıları, hammadde tedarik sürecindeki aksamalar, firmaların finansman kaynaklarına ulaşmada yaşadıkları güçlükler çalışma sermayesi yönetiminin önemini bir kez daha ortaya koymuştur. Pandemi döneminin çalışma sermayesi yönetimi açısından etkilerini ortaya koyabilmek adına analizler tüm dönem, pandemi öncesi dönem ve pandemi dönemi olarak ayrı ayrı incelenmiştir. Çalışmada, çalışma sermayesi yönetimi unsurlarının firma performansına etkisi varlık karlılığı, satış karlılığı, firma karlılığı ve firma değeri olarak dört grupta incelenmiştir. Varlık karlılığı ölçütü olarak aktif karlılık ve öz sermaye karlılığı oranları, satış karlılığı ölçütü olarak net kar marjı ve brüt kar marjı oranları, firma karlılığı ölçütü olarak hisse başına kar ve tobin q oranları ve firma değer ölçütü olarak ekonomik katma değer ve piyasa katma değeri oranları kullanılmıştır.
Özet (Çeviri)
In the study, in which we investigated the impact of the Covid 19 Pandemic Crisis, which affected the whole world and our country, on firms, the year-end financial reports of firms operating in the manufacturing sector in Borsa Istanbul were analysed. In the research, 139 firms were included in the sample. Other firms operating in the manufacturing sector were excluded from the sample due to reasons such as intermittent data or inaccessibility. The financial and sectoral crises experienced during the pandemic period, liquidity problems, disruptions in the raw material supply process, and the difficulties experienced by companies in accessing financing sources have once again revealed the importance of working capital management. In order to reveal the effects of the pandemic period in terms of working capital management, the analyses were examined separately as the whole period, pre-pandemic period and pandemic period. In the study, the effect of working capital management elements on firm performance is analysed in four groups as return on assets, return on sales, firm profitability and firm value. Asset profitability and return on equity ratios were used as return on assets criteria, net profit margin and gross profit margin ratios as sales profitability criteria, profit per share and Tobin Q ratios as firm profitability criteria, and economic value added and market value added ratios as firm value criteria.