Elektrik tesis bakım ve onarım çalışmalarının iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmesi
Evaluation of electrical facility maintenance and repair works in terms of occupational health and safety
  1. Tez No: 866397
  2. Yazar: ÖZLEM ÖRDEK
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖZGÜR ÖZGÜN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Enerji, Halk Sağlığı, Energy, Public Health
  6. Anahtar Kelimeler: İş sağlığı ve güvenliği, elektrik, risk değerlendirmesi, acil durum eylem planı, Occupational health and safety, electricity, risk assessment, emergency action plan
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bingöl Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İş Sağlığı ve Güvenliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
İş sağlığı ve güvenliği, elektriksel çalışmaların yönetimi ve operasyonlarının planlanması sürecinde ciddi öneme sahiptir. İş sağlığı ve güvenliği önlemleri, çalışanların elektrik çarpması, yangın, patlama ve sektörde gerçekleştirilen çalışmalardan kaynaklanabilecek diğer tehlikelerden korunmasını sağlamak için gerekli önlemleri içerir. Bu çalışmada; elektrik tesis bakım ve onarım sektöründe gerçekleştirilen iş ve işlemler aktif saha gözlemleri sonucu incelenerek, iş sağlığı ve güvenliği açısından değerlendirilmiştir. Fine-Kinney risk değerlendirme metodu kullanılmış olup örnek bir risk değerlendirmesi yapılarak, sahada gerçekleştirilen kanal-kazı çalışmaları, direk dikimi, iletken çekme işlemleri ve iş makineleriyle çalışmalarda tehlikelerin ciddi boyutlara ulaşabileceği gözler önüne serilmiştir. Sektörde gerçekleştirilen çalışmaların getirebileceği riskler ortaya konularak iş sağlığı ve güvenliği önlemlerinin titizlikle uygulanması gerektiğinin önemine vurgu yapılmıştır. Bu kapsamda, çalışanların eğitimi, risk değerlendirmesi, kişisel koruyucu ekipmanların kullanımı, elektrik sistemlerinin bakımı ve acil durum eylem planları gibi konular ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
Occupational health and safety have a serious importance in the process of management of electrical works and planning of their operations. Occupational health and safety measures include the necessary measures to ensure that employees are protected from electric shock, fire, explosion and other hazards that may arise from the work carried out in the sector. In this study, the work and operations carried out in the Electrical Facility Maintenance and Repair Sector were examined as a result of active field observations and evaluated in terms of occupational health and safety. Fine-Kinney risk assessment method has been used and a sample risk assessment has been made and it has been demonstrated that the dangers can reach serious dimensions in duct-excavation works, pole erection, conductor pulling operations and work with construction machinery. Considering the risks that may arise from the work carried out in the sector, it is emphasised that occupational health and safety measures should be implemented meticulously. In this context, issues such as employee training, risk assessment, use of personal protective equipment, maintenance of electrical systems and emergency action plans were discussed.