Kadın bedeninin inşasında kuşaklararası aktarım: Konya örneği
Intergenerational transfer in the construction of the female body: Konya sample
  1. Tez No: 866438
  2. Yazar: SALİHA FEYZA ÇALDAĞ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ NİLÜFER ÖZTÜRK AYKAÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, Sociology
  6. Anahtar Kelimeler: Beden, kadın, toplumsal cinsiyet, sosyal inşa, kuşak, Body, woman, gender, social construction, generation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sosyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sosyoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 158
Özet
Bu araştırma kadınların yaşamlarına dair önemli kararlarında ve seçimlerinde, kendi bedenlerine, bedensel eylemlerine dair algılarında etkili olan sosyal yapıları ve süreçleri anlamak amacıyla yapılmıştır. Kadınların bedenlerine dair algılarını ve bedensel deneyimlerini değerlendirmeleri üzerinden dört kuşaktan kadının bedenleriyle olan ilişkilerinde değişen veya değişmeyen unsurlar karşılaştırmalı bir şekilde analiz edilmiştir. Konya ilinde yapılan çalışmada 4 kuşaktan görüşmeci ile yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelerle veri toplanmıştır. Çalışmanın örneklemini oluşturan kuşaklar sırasıyla; Bebek Patlaması Kuşağı (1946 -1964), X Kuşağı (1965 -1980), Y Kuşağı (1981 -1995) ve Z Kuşağı 1996 ve sonrasıdır. Bebek Patlaması kuşağından 3 görüşmeci, X kuşağından 5 görüşmeci, Y kuşağından 8, Z kuşağından ise 9 görüşmeci ile görüşülmüştür. Araştırma dört bölümden ve sonuç kısmından oluşmaktadır. Çalışmanın birinci bölümünde metodolojik çerçeve açıklanmıştır. İkinci bölümde bedenin inşasının kuramsal arka planına yer verilmiştir. Üçüncü bölümde kuşak kavramı açıklanmış kuşak sınıflamaları belirtilmiştir. Dördüncü bölümde alan verileri, değerlendirilmiştir, sonuç kısmı ile çalışma sonlandırılmıştır.
Özet (Çeviri)
This research was conducted with the aim of understanding the social structures and periods that are effective in the important decisions and choices of women's lives, their perceptions of their own bodies and bodily actions. Women's perceptions about their beds and their bodily experiences have been analyzed in a reciprocal way, which has changed or not changed from their values to the relationships of women with beds from four generations. In the study in the province of Konya, data were collected through in-depth interviews with the 4th generation seer in the half. The birds that made up the sample of the study, respectively; The Baby Boom Generation (1946 -1964), Generation X (1965 -1980), Generation Y (1981 -1995) and Generation Z are 1996 and later. It was displayed with 3 from the Baby Boom Generation, 5 from the X generation, 8 from the Y generation, and 9 from the Z generation ISE. The research consists of four parts and the conclusion part. In the first part of the study, the methodological framework was opened. In the second part, the theoretical background of the construction of the body is given. In the third section, the concept of generation is explained and the definitions of generation are determined. In the fourth section, the field data were evaluated, and the study was terminated with a short result.