Frantz Fanon'da self-oryantalist düşüncenin eleştirisi
Self-orientist in Frantz Fanon criticism of thought
  1. Tez No: 866477
  2. Yazar: SEVİLAY KEVİOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İRFAN KAYA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Oryantalizm, Self-Oryantalizm, Irkçılık, Öteki, Sömürgeleştirme, Post-yapısalcılık, Frantz Fanon, Orientalism, Self-Orientalism, Racism, Other, Colonization, Post-structuralism, Frantz Fanon
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Self-oryantalizmi anlamak için oryantalizmi bilmek ve anlamak gerekir. Oryantalizm, Batı'nın Doğu'yu kendisine uğraşı edinmesine ve bu durumu ideolojiye dönüştürmesine denir. Zira oryantalizm, Batı'nın Doğu'ya ait tüm düşüncelerini ve arzularını yerine getirmek suretiyle kendisine yer arayan ve nihai olarak aradığı yeri bulan bir olgudur. Oryantalist düşüncenin sonucu olarak ise Doğu-Batı ayrımı keskinleşir; bu derin ayrışmayı ve oryantalizm hegemonyasını besleyen ise self-oryantalizmdir. Günümüzde oryantalist söylemin merkezinde self-oryantalizm düşüncesi yatmaktadır. Batı'nın Doğu'yu temsil etme düşüncesinin adı oryantalizm ise Doğu'nun Batı'ya karşı Doğulu olmadığını ispatlamaya çalışması ise self-oryantalizmdir. Kısaca ifade etmek gerekirse self- oryantalizmi içselleştirilmiş oryantalizm, kendi kendine oryantalizm olarak da tanımlayabiliriz. Bu çalışma oryantalizm ve onun çıkmazlarından biri olan self-oryantalizmin eleştirisi olarak hakim paradigmayı yıkmak ve self-oryantalizmin yarattığı tahribatı Frantz Fanon düşüncesinden hareketle bir kez daha gün yüzüne çıkarmayı amaçlamaktadır. Üçüncü Dünya'nın Marx'ı olarak bilinen Fanon, kolonileşme sonrası ortaya çıkan oryantalizm ve onun çıkmazlarından biri olan self-oryantalizmi 20. yüzyılda yeniden ele almıştır. Nitekim Fanon'un dünya insanı için yeni ve daha insana yaraşır bir formülü bulunmaktadır: Her ne durumda olursa olsun ten renginin insan olma edimine galip gelmediği bir dünya tasavvuru ve beyazın siyahtan üstün olduğu düşüncesini ortadan kaldırmak. Bu formülasyonun amacı mevcut hegemonik söylemi yapı söküme uğratarak yerle bir etmeye çalışmaktır. Modernitenin yarattığı Doğu- Batı karşıtlığını tersyüz ederek parçalarına ayırmak suretiyle bu diyalektik yapıyı yerinden etmeye gönüllüdür. Öte taraftan modernizmin tüm dayatmalarına meydan okuyarak özgür olabilmeyi, milli bilincin oluşması ve Batı'ya rağmen özgün kalabilmeyi hedeflemektedir. Fanon'un post-yapısalcı düşünceye etkisi geçmiş ve günümüz dünya toplumları için geçerli bir çözüm sunması ve self-oryantalist düşüncenin sınırlılıklarından kurtulmak açısından da önem arz etmektedir.
Özet (Çeviri)
In order to understand self-orientalism, it is necessary to know and understand orientalism. The idea of Orientalism expresses that the West has adopted the East as its profession and transformed this discourse into ideology. Because orientalism is a phenomenon that searches for a place for itself by fulfilling all the thoughts and desires of the West regarding the East and ultimately finds the place it is looking for. As a result of Orientalist thought, the distinction between East and West becomes sharper; It is self-orientalism that feeds this deep separation and the hegemony of orientalism. Today, the idea of self-orientalism lies at the center of orientalist discourse. To put it briefly, we can define self-orientalism as internalized orientalism, self-orientalism. The West's pursuit of the Orient can be defined as orientalism, while the Orient's turning to the West and trying to prove that it is not Eastern can be defined as self-orienlism.This study aims to destroy the dominant paradigm as a critique of orientalism andone of itdeadlocks, self-orientalism, and to unearth the deadlocks of self-orientalism once again, based on the thought of Frantz Fanon. Fanon, known as the Marx of the Third World, brought to the market the orientalism that emerged after colonization and its sister, self-orientalism, in the 20th century. As a matter of fact, Fanon has a new and more humane formula for the people of the world: the vision of a world in which skin color does not prevail over the act of being human, no matter what, and the idea of displacing the idea that white is superior to black. Fanon's formulation was an attempt to destroy the existing hegemonic discourse by deconstructing it. He is willing to displace this dialectical structure by turning the East-West opposition created by modernity inside out and dismantling it. On the other hand, it aims to be free by challenging all the impositions of modernism, to create national consciousness and to remain original despite the West. The fact that post-structuralist thought, which influenced Fanon's world of thought, offers a valid solution for past and present world societies is also important in terms of defeating Self-orientalist thought.