G20 ülkelerinin lojistik performans indekslerinin makroekonomik veriler ile analizi
Analysis of logistics performance indexes of G20 countries with macroeconomic data
  1. Tez No: 866481
  2. Yazar: ÇAĞATAY YAPICI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ÇAĞATAY KARAKÖY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Uluslararası Ticaret, Economics, International Trade
  6. Anahtar Kelimeler: G20, Lojistik Performans, Makroekonomi, G20, Logistics Performance Index, Macroeconomics
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Lojistik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 167
Özet
Lojistik Performans İndeksi (LPİ) ülkelerin lojistik sıralamasında kullandığı Ulaşım Altyapısı, Gümrük ve Sınır Prosedürleri, İş Yapma Kolaylığı, Teknoloji ve Yenilik, Ticaretin Kolaylaştırılması, Tedarik Zinciri Verimliliği faktörleri ile ülkelerin lojistik açıdan durumlarını göstermektedir. Lojistik Performans İndeksinin makroekonomik anlamda hangi faktörlerden etkilendiğini bilmek ve bu kapsamda izlenecek politikaları belirlemek devletlerin ve politika yapıcıların başlıca problemlerindendir. Bu çalışmada, G20 ülkelerinin Lojistik Performans İndekslerinin seçilen makroekonomik veriler ile analizi sonrasında aralarındaki ilişkinin test edilmesi amaçlanmıştır. Bu analiz ile G20 ülkelerinin lojistik performansının ilgili degişkenler kapsamında nasıl geliştirilebileceği hedeflenmiştir. Bağımlı Değişken olarak seçilen Lojistik Performans İndeksi, Bağımsız değişkenler olarak seçilen Cari İşlemler Dengesi, Dışa Açıklık, Gayri Safi Sabit Sermaye, İşsizlik verileri Dünya Bankası Data Seti'nden elde edilmiştir. Bağımsız değişken olarak seçilen Ekonomik Özgürlük İndeksi verileri ise The Heritage Foundation veri setinden alınmıştır. İlişkilerin tespiti için Tobit analizi kullanılmıştır. Yapılan analizler sonucunda; Cari İşlemler Dengesi, Ekonomik Özgürlükler ve İşsizlik oranlarındaki artışın ülkelerin lojistik performansını arttırdığı, Gayri Safi Sabit Sermaye ile lojistik performans arasında nötr bir ilişki olduğu, buna karşın Dışa Açıklık ile Lojistik Performans İndeksi arasında negatif yönde bir ilişki olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Logistics Performance Index (LPI) shows the logistics performance of countries with the factors such as Transportation Infrastructure, Customs and Border Procedures, Ease of Doing Business, Technology and Innovation, Trade Facilitation, Supply Chain Efficiency, which are used in the ranking of countries. Knowing which factors affect Logistics Performance Index in macroeconomic terms and determining the policies to be followed in this context are the main problems of states and policy makers. In this study, it is aimed to test the relationship between the logistics performance ındexes of the G20 countries after analyzing them with selected macroeconomic data. Logistics Performance Index was selected as the dependent variable, Current Account Balance, Openness, Gross Fixed Capital, Unemployment were selected as independent variables, and these datas were obtained from the World Bank Data set. Economic Freedom Index data, which is one of the independent variables, was taken from The Heritage Foundation data set. Tobit analysis were used to determine relationships between the dependent and independent variables. As a result of the analysis; it has been determined that the increase in Current Account Balance, Economic Freedoms and Unemployment rates increases the logistics performance of countries, that there is a neutral relationship between Gross Fixed Capital and logistics performance of countries, whereas there is a negative relationship between trade openness and logistics performance index.