Müzik eğitimi alanındaki lisansüstü öğrencilerin enstrümanlarında performans ettikleri müziği dinleme becerilerinin incelenmesi
İnvestigation of music education graduate students' listening skills to music performed on their instruments
- Tez No: 866563
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHTAP AYDINER UYGUN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Enstrümantal Müzik, Performans, Dinleme Becerisi, İnstrumental Music, Performance, Listening Skill
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Niğde Ömer Halisdemir Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmanın amacı; 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Türkiye'deki Üniversitelerin Eğitim Bilimleri Enstitülerine bağlı Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dalı Müzik Eğitimi Bilim Dallarında lisansüstü öğrenim görmekte olan öğrencilerin enstrümanlarında performans ettikleri müzikleri çalışma süreçlerindeki dinleme becerilerinin incelenmesidir. Çalışmada öğrencilerin performans ettikleri müzikleri dinleme becerilerindeki sürece bağlı farklılıklar ile öğrencilerin dinleme becerilerinin belirli değişkenler açısından ne şekilde farklılaştığı incelenmiştir. Araştırmanın çalışma grubunu, 2022-2023 eğitim-öğretim yılı bahar yarıyılında Bolu Abant İzzet Baysal, Bursa Uludağ, Dokuz Eylül, Gazi, İnönü, Muğla Sıtkı Koçman, Nevşehir Hacı Bektaş Veli ve Niğde Ömer Halisdemir Üniversitelerinin Eğitim Bilimleri Enstitüsü Güzel Sanatlar Eğitimi Anabilim Dallarına bağlı Müzik Eğitimi Bilim Dallarında yüksek lisans ve doktora öğrenimi gören ve çalışmaya gönüllü katılım gösteren öğrenciler oluşturmuştur. Bu çalışma kapsamındaki veriler Aydıner Uygun (2021) tarafından geliştirilen Görüşme Formu aracılığıyla toplanmıştır. Bu form üç bölümden oluşmaktadır: 1. Bölüm, katılımcıların bazı kişisel bilgileri ile müziksel yaşantı ve deneyimlerine ilişkin bilgilerini edinmek amacıyla hazırlanan 9 soruyu içermektedir. 2. Bölümde katılımcıların enstrümanlarındaki müziği çalışma planları hakkında bilgi edinmeyi amaçlayan 4 soru vardır. 3. Bölüm ise katılımcıların enstrümanlarındaki müziği performansları sırasındaki dinleme becerilerini ölçmeyi amaçlayan 45 örnek ifadeden oluşmuştur. Öğrencilerin enstrümanlarındaki müziği performans ettikleri sırada söyledikleri ifadelerin enstrümanlarında performans ettikleri müzikleri dinleme süreçlerindeki uygulamalarına dönük olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study; It is an examination of the listening skills of students who are studying at the Department of Fine Arts Education, Department of Music Education, affiliated to the Institutes of Educational Sciences of the Universities in Turkey in the spring semester of the 2022-2023 academic year, during the process of studying the music they perform on their instruments. The study will also examine the process-related differences in students' listening skills to the music they perform and how students' listening skills differ in terms of certain variables. The study group of the research was formed in the spring semester of the 2022-2023 academic year at Bolu Abant İzzet Baysal, Bursa Uludağ, Dokuz Eylül, Gazi, İnönü, Muğla Sıtkı Koçman, Nevşehir Hacı Bektaş Veli and Niğde Ömer Halisdemir Universities, Institute of Educational Sciences, Department of Fine Arts Education. It consists of students who are studying for a master's degree and doctorate degree in Music Education Departments and who participated in the study voluntarily. The data within the scope of this study was collected through the Interview Form developed by Aydıner Uygun (2021). This form consists of three parts. Part 1 includes 13 questions prepared to obtain some of the participants' personal information and information about their musical lives and experiences. Part 2 contains 4 questions aimed at obtaining information about the participants' plans to study the music on their instruments. The 3rd part consists of 45 sample expressions aimed at measuring the listening skills of the participants during their musical performances on their instruments. It was determined that the expressions that the students said while performing the music on their instruments were related to their practices in the process of listening to the music they performed on their instruments.