Kronik hastalığı olan bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin değerlendirilmesi
Evaluation of physical activity levels of individuals with chronic diseases
  1. Tez No: 866624
  2. Yazar: KAAN DENİZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HÜSEYİN BALCIOĞLU
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Fiziksel aktivite düzeyi, kronik hastalıklar, Physical activity level, chronic disease
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Aile Hekimliği Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 112
Özet
Deniz, K. Kronik hastalığı olan bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin değerlendirilmesi. Eskişehir Osmangazi Üniversitesi, Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Anabilim Dalı Tıpta Uzmanlık Tezi, Eskişehir, 2024. Fiziksel aktivite yetersizliği, küresel ölümcüllük oranı ve kronik hastalıklar açısından başta gelen beş risk faktöründen biridir. Bireyler günlük planlamalarını yaparken egzersize yer ayırmayı unutmamalıdır. Fiziksel aktivite kronik hastalıklar üzerinde etkili olup bazı kronik hastalıkların fiziksel aktivite düzeyinin artması ile görülme oranlarında azalma ortaya konmuştur. Bu araştırmayla amacımız kronik hastalığı olan bireylerde cinsiyet, yaş, medeni durum, birlikte yaşama durumu, sosyal medya kullanımı, günlük uyku süresi, günlük televizyon izleme süresi ve çocuk sayıları gibi değişkenler ile fiziksel aktivite düzeyleri arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Çalışmamız etik kurul onayından 31 Aralık 2023'e kadar Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Aile Hekimliği Polikliniği'ne başvuran 18 yaş ve üstü çalışmamıza katılmayı kabul eden kronik hastalığı olan 167 (%55.3)'si kadın, 135 (%44.7)'i erkek toplamda 302 katılımcı ile yapıldı. Katılımcıların vücut kitle indeksi sonucuna göre %44.04'ü normal kilolu,%31.79'u kilolu,%20.53'ü obez olup %3.64'ü zayıftır. Katılımcıların kronik hastalıkları içerisinde en sık rastlananları %16.6 ile hipertansiyon ve %16.2 ile solunum sistemi hastalıklarıdır. Katılımcıların %58.6'sı sürekli ilaç kullanmıyorken, %41.4'ü sürekli ilaç kullanmaktadır.% 62.3'ü bir (1) kronik hastalığa sahipken; %23.8'i iki (2) kronik hastalığa, %13.9'u ise üç (3) ve daha fazla kronik hastalığa sahiptir. Katılımcıların %60.3'ünün fiziksel aktivitesi şiddetli düzey iken, %30.8'inin orta düzeyli, %8.9'unun düşük düzeydedir. Sonuç olarak, çalışmamıza katılan kronik hastalığı olan bireylerin fiziksel aktivite düzeylerinin genel itibariyle yeterli düzeyde (orta şiddetli düzey/şiddetli düzey) olduğu görülse de, bazı değişkenlere göre değerlendirdiğimizde fiziksel aktivite düzeylerinin düşük düzeyde olduğunu tespit ettik. Kronik hastalığı olan bireylere yönelik rehabilitasyon protokolleri oluşturulmalı, takipleri kapsamlı biyopsikososyal bakış açısıyla düzenlenmeli, ergoterapik ve psikolojik destek ile fiziksel aktivite eğitim programları başlatılmalıdır.
Özet (Çeviri)
Deniz, K. Evaluation of physical activity levels of individuals with chronic diseases. Eskisehir Osmangazi University, Faculty of Medicine Department of Family Medicine Medical Specialization Thesis, Eskişehir, 2024. Lack of physical activity is one of the five leading risk factors for global mortality and chronic diseases. Individuals should remember to include exercise in their daily planning. Physical activity is effective on chronic diseases, and it has been shown that the incidence of some chronic diseases decreases with increasing physical activity levels.The aim of this study was to evaluate the relationship between variables such as gender, age, marital status, cohabitation status, social media use, daily sleep time, daily television viewing time and number of children with chronic diseases and physical activity levels. Our study was conducted with a total of 302 participants, 167 (55.3%) women and 135 (44.7%) men, aged 18 years and older, with chronic diseases who were admitted to Eskişehir Osmangazi University Faculty of Medicine, Family Medicine Outpatient Clinic until December 31, 2023 after ethics committee approval. According to the body mass index results, 44.04% of the participants were normal weight, 31.79% were overweight, 20.53% were obese and 3.64% were underweight. The most common chronic diseases among the participants were hypertension with 16.6% and respiratory system diseases with 16.2%. While 58.6% of the participants did not use medication continuously, 41.4% used medication continuously. 62.3% had one (1) chronic disease, 23.8% had two (2) chronic diseases and 13.9% had three (3) or more chronic diseases. While 60.3% of the participants had vigorous physical activity, 30.8% had moderate physical activity and 8.9% had low physical activity. As a result, although it was observed that the physical activity levels of individuals with chronic diseases who participated in our study were generally adequate (moderate to severe level/severe level), when we evaluated them according to some variables, we found that their physical activity levels were low. Rehabilitation protocols should be established for individuals with chronic diseases, their follow-up should be organized with a comprehensive biopsychosocial perspective, occupational and psychological support and physical activity training programs should be initiated.