Yirminci milli eğitim şûrasında temel eğitimde fırsat eşitliğine ilişkin alınan kararların okul yöneticilerinin görüşlerine göre incelenmesi
Examination of the decisions taken at the twenty national education council regarding equal opportunities in basic education, according to the opinions of school administrators
- Tez No: 866638
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HACI HÜSEYİN TAŞAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Temel eğitim, Temel eğitimde fırsat eşitliği, Yirminci Milli Eğitim Şûrası, Basic training, Equality of opportunity in basic education, Twentieth National Education Council
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Bu araştırmanın amacı; Yirminci Milli Eğitim Şûrasında temel eğitimde fırsat eşitliğine ilişkin alınan kararları, okul yöneticilerinin görüşlerine göre incelemektir. Bu çalışmada karma araştırma yöntemlerinden yakınsak paralel desen kullanılmıştır. Araştırmanın çalışma evrenini; 2022-2023 eğitim öğretim yılında Gaziantep ili Şehitkamil ilçesinde bulunan Milli Eğitim Bakanlığına bağlı resmi anaokullarında, ilkokullarda ve ortaokullarda görev yapan 763 müdür ve müdür yardımcısı oluşturmaktadır. Araştırmanın nicel boyutunda;“tabakalı örnekleme”ve“uygun örnekleme”yoluyla seçilen 293 okul yöneticisine; tez danışmanı ve iki öğretim üyesinin görüşleri doğrultusunda, Yirminci Milli Eğitim Şûrasında temel eğitimde fırsat eşitliğine ilişkin alınan kararlar yapılandırılarak araştırmacı tarafından oluşturulan“Şûra Kararları Değerlendirme Anketi”uygulanmıştır. Anketten elde edilen verilerin analizinde; yüzde, frekans ve ki kare istatistikleri kullanılmıştır. Araştırmanın nitel boyutunda ise çalışma evreni içinden“maksimum çeşitlilik örneklemesi”yoluyla seçilen 12 okul yöneticisine görüşme formu uygulanmıştır. Yapılan görüşmeler sonucunda elde edilen verilerin analizinde betimsel analiz yöntemi kullanılmıştır. Araştırmada; okul yöneticilerinin, Yirminci Milli Eğitim Şûrasında temel eğitimde fırsat eşitliğine ilişkin alınan kararları büyük oranda uygulanabilir bulduklarına ancak kararların uygulanma sürecinde sorunlar yaşadıklarına ilişkin sonuçlar elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to examine the decisions made at the Twentieth National Education Council regarding equal opportunities in basic education, according to the opinions of school administrators. In this study, a convergent parallel design, one of the mixed research methods, was used. The research population consists of 763 principals and assistant principals working in official kindergartens, primary schools, and secondary schools affiliated with the Ministry of National Education in Şehitkamil District of Gaziantep Province during the academic year 2022-2023. In the quantitative dimension of the research, 293 school administrators were selected through“stratified sampling”and“convenience sampling”; In line with the opinions of the thesis advisor and two faculty members, the decisions taken at the Twentieth National Education Council regarding equality of opportunity in basic education were structured and the“Council Decisions Evaluation Survey”created by the researcher was applied. In the analysis of the survey data, percentage, frequency, and chi-square statistics were utilized. In the qualitative dimension of the research, an interview form was applied to 12 school administrators selected from the study population using the“maximum diversity sampling”method. The descriptive analysis method was employed to analyze the data obtained from the interviews. The research revealed that school administrators generally found the decisions made at the Twentieth National Education Council regarding equal opportunities in primary education to be applicable, but they encountered challenges in the implementation process of these decisions.