İslam hukuku açısından genetiği değiştirilmiş organizmalar
Genetically modified organisms in Islamic law
- Tez No: 866639
- Danışmanlar: DOÇ. DR. RECEP ÖZDEMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslâm Hukuku, Helâl Gıda, Biyoteknoloji, Gen Teknolojisi, GDO, Islamic Law, Halal Food, Biotechnology, Gene Technology, GMO
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İslam Hukuku Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 82
Özet
Gelişen teknoloji sonucu artan genetiği değiştirilmiş organizmalar, günümüz itibariyle hayatımızın büyük bir bölümünde yer almaktadır. Tükettiğimiz gıdalarda, kullandığımız ilaçlarda, giydiğimiz kıyafetlerde ve sayamayacağımız daha birçok alanda gen teknolojileri yoğun bir şekilde kullanılmaktadır. Özellikle artan nüfus ve buna paralel olarak artan gıda ihtiyaçlarının karşılanması adına ürünlerden kısa sürede daha çok verim alınması, raf ömrünün uzatılması gibi talep edilen yapısal niteliklerin istenilen seviyeye getirilmesi için ciddi çalışmalar yapılmaktadır. Ancak bu teknoloji, hâlihazırda yeni sayılabilecek bir teknoloji olduğundan, konuyla ilgi varsayımlar bireylerde birçok açıdan soru işaretlerine sebep olmaktadır. Bu konu İslâm dininin belirlemiş olduğu helâller ve haramlar çerçevesinde yaşamaya çalışan müslümanlar açısından da büyük önem taşımaktadır. Hayatımızda kaçınılmaz bir şekilde yer alan GDO'lara dair İslâmi açıdan genel ve kat'i bir hükme varılması zor olmakla birlikte kullanılan kaynak genlerin özellikleri, sağlığa dair etkileri, genetiğe müdahalenin fıtrata müdahale ile ilişkisi, istihâleye uğrama durumu, maslahatla ilişkisi açısından değerlendirilmelidir.
Özet (Çeviri)
Genetically modified organisms, increasing as a result of developing technology, constitute a large part of our lives today. Gene technologies are used intensively in the foods we consume, the drugs we use, the clothes we wear and in countless other areas. In order to meet the increasing population and the food needs that increase in parallel, serious studies are carried out to bring the requested structural qualities such as obtaining more efficiency from the products in a short time and extending the shelf life to the desired level. However, since this technology is already considered new, the assumptions about the subject make individuals suspicious in many aspects. This issue is also of great importance for Muslims who live their lives within the framework of halal and haram, determined by Islamic rules. Although it is difficult to come to a general and definite judgment regarding GMOs, which are inevitably in our lives, from an Islamic point of view, the characteristics of the source genes used, their effects on health, the relationship of genetic intervention with intervention in natality, the state of being changed, and its relationship with benefit-harm should be evaluated.