Destekten yoksun kalma tazminatı
Loss of support compensation
  1. Tez No: 866740
  2. Yazar: MURAT CANBULAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. UMUT YENİOCAK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Loss of Support, Types of Support, Compensation, Damage, Calculation
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Altınbaş Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 233
Özet
Destekten Yoksun Kalma Tazminatı" isimli çalışma, trafik kazaları başta olmak üzere çeşitli ölümlü olaylarda desteklerini kaybeden yakınların karşılaştıkları maddi ve manevi kayıpların tazmin edilmesi sürecine odaklanmaktadır. Çalışma, bu tazminat türüne ilişkin temel konuları ve ilgili yargı kararlarını detaylı bir şekilde incelemeyi hedeflemektedir. Tazminata hak kazanmak için gerekli olan şartlar, zararın nasıl ve hangi koşullarda meydana geldiği, yardım ve hizmet edimlerinin neyi kapsadığı gibi konular bu çalışmanın kapsamı içerisinde yer almaktadır. Çalışmada, zarar gören kişilerin yaşam standardı, destek verenin katkıları, gelecekteki olası katkılar ve mağdurun yaşam beklentisi gibi faktörlerin tazminatın hesaplanmasında dikkate alınması gerektiği vurgulanmaktadır. Ayrıca, tazminat taleplerinin değerlendirilmesi sürecinde, somut olayın özelliklerine uygun olarak detaylı ve dikkatli bir inceleme yapılmasının gerekliliği üzerinde durulmaktadır. Bu süreç, mağdur kişilere adil bir tazminat sağlanmasını ve hukukun genel prensiplerine uygun bir şekilde hareket edilmesini amaçlamaktadır. Destekten yoksun kalma tazminatı, hukukun koruyucu işlevini yerine getirirken aynı zamanda mağdur kişilerin yaşam kalitesinin ve sosyal refahının korunmasına önemli bir katkı sağlamaktadır. Bu nedenle, tazminatın uygulanması ve hesaplanması sürecinde hukuki düzenlemelerin ve yargı kararlarının doğru bir şekilde uygulanması, hukukun adaletli işleyişinin sağlanması için hayati önem taşımaktadır. Bu çalışma, hukuki süreçlerin adil ve tutarlı bir şekilde işlemesine yönelik önemli bir katkı sunmaktadır ve destekten yoksun kalma tazminatı konusunda kapsamlı bir çalışmadır.
Özet (Çeviri)
The study titled“Compensation for Loss of Support”focuses on the process of compensating for the financial and emotional losses encountered by relatives who have lost their support, primarily in traffic accidents and various fatal incidents. The study aims to thoroughly examine the fundamental issues related to this type of compensation and the relevant judicial decisions. It covers essential aspects such as the conditions necessary to be eligible for compensation, how and under what circumstances the damage occurs, and what is encompassed by assistance and service performances. The study emphasizes the importance of considering factors such as the standard of living of the injured parties, contributions of the supporter, potential future contributions, and the life expectancy of the victim in calculating the compensation. Additionally, it highlights the necessity of a detailed and careful examination in line with the specific characteristics of the case during the evaluation of compensation claims. This process aims to ensure fair compensation for the victims and adherence to the general principles of law. The compensation for loss of support plays a vital role in protecting the legal rights while also contributing significantly to maintaining the quality of life and social welfare of the affected individuals. Therefore, the proper application and calculation of this compensation, in accordance with legal regulations and judicial decisions, are crucial for ensuring the just operation of the law. This study makes a significant contribution to the fair and consistent functioning of legal processes and serves as a comprehensive guide on the subject of compensation for loss of support.