Muhasebede e-dönüşüm uygulamaları
E-transformation applications in accounting
  1. Tez No: 866783
  2. Yazar: CEVDET BALCI
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH KİRAZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: E-conversion, E-accounting, Accounting
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstinye Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Yaşanan teknolojik gelişim beraberinde sosyal, siyasi, ekonomik alanlarda değişimi getirmiştir.Ticari hayatın küreselleşme hızı ve mevcut rekabet ortamı sürdürülebilirliği açısından muhasebede dönüşümü zorunlu kılmış ve iş süreçlerinin önemli bir kısmında muhasebeye ve muhasebenin çeşitli alanlarına olan ihtiyacı gözlemlenmiştir. Bu ihtiyaç, büyüyen ekonominin ve artan nüfusun etkisiyle birlikte, muhasebenin elektronik platformlara geçiş sürecini beraberinde zorunluluk haline gelmiştir. Bu süreç, sürdürülebilirlik açısından çok canlı ve aktif olmasının yanında muhasebenin sistem içinde daha kapsamlı ve anlaşılır bir hale gelmesine katkı sağlamış, aynı zamanda iş yükünü azaltarak sürecin daha etkili bir şekilde yönetilmesine imkan tanımıştır. E defter, e fatura, e arşiv, e belge, e tebligat, e denetim, e beyanname, e- imza gibi pek çok farklı uygulama e-muhasebede e -dönüşümün parçalarını oluşturmuştur. Bu uygulamalar sayesinde daha düzenli daha denetlenebilir bir yapıya kavuşan muhasebe sistemi günümüzde hala günün şartlarına göre değişip gelişmektedir.Bu konuda her iki kavramda ( gerek e-dönüşüm gerekse teknoloji )birbirini zorlamakta ,ihtiyaca ve zamana uygun şekilde ,bulunduğu yere bakmadan kopup başka ufuklarda güneş açmaktadır. Bu çalışmamız toplamda üç bölümden oluşmuştur. İlk bölümde e dönüşüm kavramı ele alınırken ikinci bölümde muhasebede e dönüşüm incelenmiştir. Son bölümde ise, konuya ilişkin yapılmış olan uygulama sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Technological development has brought changes in social, political and economic fields. Globalization and the current competitive environment have necessitated the transformation in accounting and they have observed the need for accounting and various fields of accounting in a significant part of business processes. This need, together with the effect of the growing economy and the increasing population, has brought about the transition of accounting to electronic platforms. This process contributed to accounting becoming more comprehensive and understandable within the system, and also allowed the process to be managed more effectively by reducing the workload. Many different applications such as e-book, e-invoice, e-archive, e-document, e-notification, e-audit, e-declaration, e-signature have formed the parts of e-transformation in accounting. Thanks to these applications, the accounting system has gained a more organized and auditable structure and is still changing and developing according to the conditions of the day. The study consists of three parts in total. While the concept of e-transformation was discussed in the first section, e-transformation in accounting was examined in the second section. In the last section, the application regarding the subject is presented.