Muhasebe'de e-dönüşüm
E-transformation in accounting
- Tez No: 548322
- Danışmanlar: PROF. DR. FİKRET OTLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Bilgi Teknolojileri, E-Dönüşüm, Muhasebe
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 160
Özet
Çağdaş muhasebe anlayışı, küreselleşme ve rekabet baskısı gibi etmenler muhasebede bilgisayarın etkin kullanımını arttırarak dünyada yaratıcı yıkım olarak da nitelendiren elektronik dönüşüm çağına geçişi kolaylaştırmıştır. Denetimi“sürekli”boyuta taşıması, işlemlere hız ve nitelik kazandırması, dünyadaki tüm işletmelere birbiri ile rekabet edebilirlik sağlamasıyla elektronik dönüşüm ve elektronik kavramlar muhasebe mesleğini, uygulayıcıları ve işletmelerin bilgi talebinde bulunan çıkar gruplarını derinden etkilemiştir. Her gün gelişen ve daha da gelişeceğine inanılan, hayatı kolaylaştıran bilgi teknolojileri sürekli değişim içindedir. Bilgi teknolojileri kullanımının gündelik hayatın önemli bir parçası haline gelmesiyle; bazı meslek gruplarının bu teknolojileri güncel olarak takip etmeleri ve özellikle teoriden uygulamaya taşımaları zorunluluk boyutuna ulaşmıştır. Bilgi teknolojilerinin muhasebe uygulamaları ile entegresi halinde ortaya çıkan e-dönüşüm uygulamaları göz önüne alınmıştır. Çalışmanın birinci bölümünde bilgi çağı, teknoloji ve yasal düzenlemeleri konuları ele alınmıştır. Muhasebenin hakkında genel bilgiler ve muhasebede kullanılan defter ve belgeler çalışmanın ikinci bölümünü oluşturmaktadır. Muhasebe uygulamalarındaki dönüşüm çalışmanın üçüncü bölümünü oluşturmaktadır. Muhasebe meslek mensuplarının e-muhasebe hakkındaki görüşleri de dördüncü bölümü oluşturmaktadır. E-dönüşüm uygulamalarındaki kavramlar, yasal düzenlemeler, kullanma yöntemleri, başvuru şekli ve avantajları açıklanmıştır. Bu çalışmada, Malatya ilinde faaliyet gösteren muhasebe meslek mensuplarının e-muhasebe hakkındaki görüşleri yüzyüze anket yöntemiyle alınmıştır. Bunun sonucunda ele aldığımız hipotezlerin sonuçları kabul görmüştür.
Özet (Çeviri)
Factors such as contemporary accounting understanding, globalization and competitive pressures have facilitated the transition to the era of electronic transformation, which is also referred to as creative destruction in the world, by increasing the effective use of computers in accounting. Electronic transformation and electronic concepts have deeply influenced the interest groups in the accounting profession, practitioners and businesses' information needs by providing control in a“continuous”dimension, speed and qualification of operations, and competitiveness with all businesses in the world. The information technologies, which evolve every day and are believed to further develop and make life easier, are in constant change. For that reason, use of information technologies has become an important part of daily life. It has become a great necessity that certain occupational groups follow these technologies up to date and they should put them into practice. Therefore, e-transformation technologies, which have appeared with the integration of information technologies with accounting applications, were taken into consideration. In the first part of the study deals with the concepts of information age, technology and legal regulations. An overview about accounting, books of account and the documents about accounting constitutes the second part of the study. The third part of the study focuses on the transformation in accounting applications. The opinions of accounting professionals about e-accounting also constitute the final part. Furthermore, the concepts, legislative regulations, methods, manner of application and advantages of transformation applications are clarified. In this study, the opinions of the accountants working in the province of Malatya on e-accounting were obtained through face-to-face survey method. As a result, the research findings of the hypotheses discussed were confirmed. Keyword Words: Information Technologies, E-transformation, Accounting.