YFC/UK bazlı metakaolin ve silis dumanı içeren kendiliğinden yerleşen geopolimer kompozitlerde farklı çözelti oranlarının mekanik ve durabilite özelliklerine etkisi
Effect of different solution ratios on the mechanical and durability properties of self-compact geopolymer composites containing BFS/FA based metakaolin and silica fume
- Tez No: 866845
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ ALİ ÖZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kendiliğinden Yerleşen Harç, Geopolimer Harç, Sülfat Etkisi, Yüksek Sıcaklık, Basınç Dayanımı Mayıs 2024, 91 sayfa, Self Compacting Mortar, Geopolymer Mortar, Sulphate Effect, High Temperature, Compressive Strength May 2024, 91 pages
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Atatürk Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 91
Özet
Amaç: Bu tez çalışmasının amacı Metakaolin (MK) ve Silis Dumanı (SD) esaslı, su ve çimento içermeyen akıcılığı Sodyum Silikat (Na2SiO3) ve Sodyum Hidroksit (NaOH) ile sağlanmış kendiliğinden yerleşen geopolimer harç üretmek ve beş farklı sıcaklık (150, 300, 450, 600, 750 oC) altında dirençlerini araştırmaktır. Yöntem: Alüminasilikat esaslı Yüksek Fırın Cürufu (YFC) ve Uçucu Kül (UK) karışımlarda değişken olarak kullanılmıştır. İlk beş karışım YFC diğer beş karışım UK ile oluşturulmuştur. Aynı zamanda karışımlarda beş farklı (2,00, 2,25, 2,50, 2,57, 3,00) Sodyum Silikat/Sodyum Hidroksit oranı kullanılmış olup kendiliğinden yerleşebilirlik özellikleri incelenmiştir. Döküm esnasında L-kutusu deneyi, yayılma deneyi, V-hunisi deneyleri yapılmıştır. Ardından numunelere ortam, 80°C ve 28 günlük su kürleri uygulanmıştır. Durabilite özelliklerinin incelenmesi için numuneler yüksek sıcaklık ve sülfat etkisine mazur bırakılmıştır. KYH numunelere basınç dayanımı, eğilme dayanımı, ağırlık değişimi, kılcal su emme testleri yapılmıştır. Son olarak durabilite özelliklerinin incelenmesi için en yüksek en düşük ve orta basınç dayanımına sahip numunelere SEM analizi yapılmıştır. Bulgular: Her iki grupta da optimum sonucu veren Sodyum Silikat/Sodyum Hidroksit oranı 2,5 olan ve UK içeren gruplarda kendiliğinden yerleşen taze beton deneyleri daha iyi sonuç göstermiştir. Oranı 2,5 olan ve YFC içeren numunelerde yayılma çapı ortalama 351 mm iken, oranı 2,5 olan ve UK içeren numunelerin yayılma çapı ortalama 359 mm olarak ölçülmüştür. Sonuç: Geopolimer harçlarda akıcılığın Sodyum Silikat/ Sodyum Hidroksit oranı arttıkça ve UK kullanımı ile arttığı gözlemlenmiştir.
Özet (Çeviri)
Purpose: The aim of this thesis study is to produce self-compacting geopolymer mortar based on Metakaolin (MK) and Silica Fume (SF), free of water and cement, whose fluidity is provided by Sodium Silicate (Na 2 SiO 3) and Sodium Hydroxide (NaOH) and to be produced at five different temperatures (150, 300,450, 600, 750 oC) is to investigate their resistance below. Method: Aluminosilicate based Blast Furnace Slag (BFS) and Fly Ash (FA) were used variably in the mixtures. The first five mixtures were created with BFS and the other five mixtures were created with FA. At the same time, five different (2.00, 2.25, 2.50, 2.57, 3.00) Sodium Silicate/Sodium Hydroxide ratios were used in the mixtures and their self-compactingproperties were examined. During casting, L-box test, diffusion test and V-funnel tests wereperformed. Then, ambient, 80°C and 28-day water cures were applied to the samples. To examine the durability properties, the samples were exposed to high temperature andsulfate effects. Compressive strength, bending strength, weight change and capillary waterabsorption tests were performed on SCC mortars. Finally, to examine the durabilityproperties, SEM analysis was performed on the samples with the highest, lowest andmedium compressive strength. Findings: Self-compacting fresh mortar tests with a Sodium Silicate/Sodium Hydroxide ratio of 2.5, which gave optimum results in both groups, and groups containing FA, showed better results. While the average spreading diameter of samples containing BFS with a ratio of 2.5 was 351 mm, the average spreading diameter of samples with a ratio of 2.5 and containing FA was measured as 359 mm. Conclusion: It has been observed that the flowability of geopolymer mortar increases as the Sodium Silicate/Sodium Hydroxide ratio increases and with the use of FA.