İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY03735 mumarada kayıtlı olan Mecmû'a-i Eş'âr (İnceleme-metin ve MESTAP'a göre tasnif)
Istanbul University Rare Works Library Mecmû'a-i Eş'âr that is registered to TY03735 (Examination-text and classification according to MESTAP)
  1. Tez No: 866851
  2. Yazar: RABİA YILMAZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSA TILFARLIOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Klasik Türk edebiyatı, Mecmua, MESTAP, Şiir mecmuası, Classical Turkish literature, Mecmua, MESTAP, Poetry collection
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 290
Özet
Klasik Türk edebiyatında şiir mecmuaları, önemli bir yere sahiptir. Şiir mecmuaları, aynı veya farklı şairlere ait şiir parçalarının bir kitap yahut bir defterde toplanmasıyla oluşturulan eserlerdir. Bu eserler, derleyen kişinin kendi zevk ve beğenisi doğrultusunda seçtiği şiirlerin bir araya toplanmasıyla meydana getirilir. Genellikle derleyeni ve derleme tarihleri belirsizlik göstermektedir. Şiir mecmuaları, içerisinde daha önce tezkirelerde ismi geçmeyen şairleri ve divan sahibi olan/olmayan şairlerin bilinmeyen şiirlerini barındırmaları açısından oldukça değerlidir. Tüm bu özellikleriyle şiir mecmuaları edebiyatımıza kaynaklık eder. Çalışmamızın konusunu oluşturan mecmua, İstanbul Üniversitesi Nadir Eserler Kütüphanesi TY03735 numarada kayıtlıdır. Mecmû‛a-i Eş'âr başlığı altında kayıtlı olan mecmua 80 varaktan oluşan bir şiir mecmuasıdır. Çalışmamız beş bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde; klasik Türk edebiyatında mecmuadan bahsedilmiştir. İkinci bölümde; incelenen mecmuanın tanıtımına yer verilmiştir. Bu bölüm içerisinde mecmuanın tavsifi, genel özellikleri, fiziki özellikleri, mecmuada yer alan şiirlerin hangi dönem aralığında ve hangi şairlere ait oldukları vd. konulara değinilmiştir. Üçüncü bölümde ise metnin transkripsiyon alfabesiyle latinize edilmiş hâline yer verilmiştir. Dördüncü bölümde; MESTAP tablosuna yer verilmiş olup bu tablo, başta şiir mecmuaları olmak üzere cönkler de dâhil tüm mecmuaların ayrıntılı tasnif ve dökümlerinin yapılmasını hedefleyen Mecmuaların Sistematik Tasnifi Projesi (MESTAP)'ne uygun olarak düzenlenmiştir. Beşinci bölümde; sonuç ve değerlendirme kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Poetry collections have an important place in classical Turkish literature. Poetry collections are works created by collecting poems of the same or different poets in a book or a notebook. These works are created by gathering together the poems selected by the compiler in line with his own taste and appreciation. Generally, the compiler and compilation dates are uncertain. Poetry collections are very valuable in terms of containing poets whose names have not been mentioned in tezkires before and unknown poems of poets who have/do not have a divan. With all these features, poetry collections are a source for our literature. The mecmua, which is the subject of our study, is registered in Istanbul University Rare Works Library, number TY03735. The mecmua, which is registered under the title Mecmû‛a-i Eş'âr, is a poetry mecmua consisting of 80 varays. Our study consists of five chapters. In the first chapter; the mecmuas in classical Turkish literature are mentioned. In the second chapter; the introduction of the analyzed mecmu is given. In this section, the description, general characteristics, physical characteristics, the period of the poems in the mecmu and which poets they belong to, etc. were mentioned. In the third section, the transcription alphabet and the latinized version of the text are given. In the fourth section, the MESTAP table is given and this table is organized in accordance with the Systematic Classification of Mecmuas Project (MESTAP), which aims to make a detailed classification and breakdown of all mecmuas, including cönks, especially poetry mecmuas. The fifth chapter includes a conclusion and evaluation section.