Kuvvetler ayrılığı bağlamında devlet başkanının sorumluluğu
Responsibility of the head of state in the context of separation of powers
  1. Tez No: 866853
  2. Yazar: ENES AKYÜZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞAFAK EVRAN TOPUZKANAMIŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Kuvvetler Ayrılığı, Devlet Başkanı, Parlamenter Sistem, Başkanlık Sistemi, Siyasi Sorumluluk, Cezai Sorumluluk, Hukuki Sorumluluk, Separation of Powers, Head of State, Parliamentary System, Presidential System, Political Responsibility, Criminal Liability, Legal Liability
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Hukuku Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Kamu Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 166
Özet
Kuvvetler ayrılığı kişi hürriyetlerinin korunmasını ve kanunların üstünlüğünün sağlanmasını amaçlamaktadır. Bu amacı gerçekleştirmek için yasama, yürütme ve yargı erklerinin birbirinden ayrılması ve aralarında denetleme-denge mekanizmalarının oluşturulması gerekmektedir. Denetleme-denge mekanizmalarından biri de devlet başkanının sorumluluğudur. Kuvvetler ayrılığı teorisinin farklı uygulamaları, parlamenter ve başkanlık hükümet sistemlerini ortaya çıkarmış ve devlet başkanının niteliği ile sorumluluğunu belirlemiştir. Parlamenter ve başkanlık sistemlerinde devlet başkanının sorumluluğu,“yetki ve sorumlulukta paralellik”ilkesi çerçevesince belirlenmiştir. Ancak kuvvetler ayrılığının gözetilmediği yönetimlerde sorumluluğun uygulanmasında sorunlar yaşanmaktadır. Bu tez, kuvvetler ayrılığı anlayışının devlet başkanının sorumluluğuna etkisini çeşitli anayasal düzenlemeler ve uygulamalar incelenerek değerlendirmek amacıyla hazırlanmıştır.
Özet (Çeviri)
Separation of powers aims to protect personal freedoms and ensure the rule of law. In order to achieve this goal, the legislative, executive and judicial powers must be separated from each other and checks and balances mechanisms must be established between them. One of the checks and balances mechanisms is the responsibility of the head of state. Different applications of the theory of separation of powers have led to parliamentary and presidential systems of government and determined the nature and responsibility of the head of state. In parliamentary and presidential systems, the responsibility of the head of state is determined within the framework of the principle of“parallelism in authority and responsibility”. However, problems occur in the implementation of responsibility in governments where the separation of powers is not observed. This thesis has been prepared to evaluate the impact of the separation of powers on the responsibility of the head of state by examining various constitutional regulations and practices.