Jean-Jacques Rousseau'da insan anlayışı
Jean-Jacques Rousseau's understanding of man
  1. Tez No: 866861
  2. Yazar: SİNEM YILDIZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ EYLEM YOLSAL MURTEZA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Ġnsan, insan doğası, doğal durum, eğitim, sözleşme, özgürlük, eşitlik
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırklareli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
Bu tezde, Jean-Jacques Rousseau‟nun insan anlayışı toplum, ahlak ve eğitim yaklaşımlarıyla ele alınmıştır. Rousseau insanın doğası gereği iyi olduğunu ve doğal durumdaki insanın en saf halinde insan olduğunu öne sürer. Bu nedenle tezimizin birbiriyle bağlantılı üç amacı vardır. Ġlk amacımız Platon, Aristoteles, Augustinus, Thomas Aquinas, Thomas Hobbes ve John Locke gibi filozofların felsefelerindeki insan yaklaşımlarını insan doğası anlayışlarıyla ele almaktır. Böylece Rousseau‟nun felsefesinin nasıl farklılaştığı ortaya koyulacaktır. Ġkinci amacımız ise Rousseau‟nun doğa durumundaki insanını merhamet ve öz-sevgi duyuları, yetkinleşebilme becerisi ve akıl gibi özellikleriyle ele almaktır. Ġnsanlar iradeleriyle toplum durumuna geçtiğinde ise bu özelliklerin rekabet, öz-saygı duyusu ve mülkiyet kavramıyla nasıl dönüşüme uğradığı vurgulanacaktır. Rousseau insanın neliğini bilmek için doğa durumundaki insanı incelemeyi önerir. Fakat sivil ya da uygar toplum artık kaçınılmaz olduğundan doğal ve iyi insana tekrar nasıl ulaşabileceğini sorgular. Bu nedenle tezimizin üçüncü amacı Rousseau‟nun eğitim anlayışını içerir. Özellikle Émile adlı kitabında özgürlük ve eşitlik kavramlarıyla doğal insanın kuruluşunu ortaya çıkarır. Rousseau‟nun eğitim anlayışı çocuğun özgürlüğünü koruyan ve doğasına uygun olarak kendini gerçekleştiren bir sistem üzerine kuruludur. Rousseau ayrıca eğitim anlayışıyla politik bir yurttaşlık fikri de geliştirir.
Özet (Çeviri)
In this dissertation, Jean-Jacques Rousseau‟s understanding of manis discussed with his approach to society, moral and education. Rousseau suggests that man is inherently good and human beings in the state of nature arethe man in its purest form.Therefore, this study has three interrelated objectives.Our first aim is to deal with human approaches with their understanding of human nature in the philosophy of Plato,Aristotle, Saint Augustine, Thomas Aquinas,Thomas Hobbes and John Locke. Thus, it is revealed how Rousseau‟s philosophy differs with others philosophers. Our second aim is to emphasize Rousseau‟s man in the state of nature with the characteristics such as compassion and self-love, the desire for perfectibility and the reason.Whereas people who by their will enter into a civil society, it is emphasized how these characteristics are transformed by the concept of competition, self-esteem and property. Rousseau clearly statesthatanalyzing a man in the state of nature in order to know what man is. However, since civil society is now inevitable,he examines how to reach the natural and good human being again. The third aim of our study involves Rousseau‟s approaches of education. In his book Émile,he develops the re-emergence of the natural human being by focusing on the concepts of freedom and equality.Rousseau‟s understanding of education is based on a framework that defendsthe child‟s freedom and realizing itself in accordance with nature.Rousseau also reveals an idea of political citizenship through his understanding of education.