Intergroup leadership and competitive advantage in organizations: How developing intergroup effectiveness, collective intelligence, and intellectual capital matters
Gruplararası liderlik ve organizasyonlarda rekabet avantajı: Gruplar arası etkinliği, ortak zeka ve entelektüel sermayeyi geliştirmenin önemi
  1. Tez No: 866860
  2. Yazar: ABDİASHİD ALİ ADLE
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MURAT ULUBAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Liderlik, Gruplar Arası Etkinlik, Kolektif Zeka, Entelektüel Sermaye, Rekabet Avantajı, Leadership, intergroup effectiveness, collective intelligence, intellectual capital, and competitive advantage
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Ankara Yıldırım Beyazıt Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yönetim ve Organizasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmanın amacı, örgütler bağlamında gruplar arası liderlik ile rekabet avantajı arasındaki ilişkiyi ampirik olarak incelemektir. Gruplar arası liderlik, kaynak tabanlı görüş ve gruplar arası ilişkiler teorileri üzerine kurulu bu çalışma, gruplar arası liderliğin rekabet avantajı ile ilişkisini birkaç aracı değişken aracılığıyla bağlayan kavramsal bir model geliştirmiş ve test etmiştir. Özellikle, çalışma, gruplar arası liderliğin örgütlerde rekabet avantajını elde etme ve sürdürme rolünü, gruplar arası etkinlik, kolektif zeka ve entelektüel sermaye aracılığıyla incelemiştir. Veriler, Somali'deki üç ticari bankadan 287 profesyonel bankacı üzerinden bir korelasyonel araştırma tasarımı ve anket kullanılarak toplanmıştır. Yapısal eşitlik modellemesi, modelin değişkenleri arasındaki korelasyon derecesini analiz etmek ve incelemek için kullanılmıştır. Yapısal eşitlik modelinin sonuçları, (1) gruplar arası liderlerin, gruplar arası etkinliği, kolektif zekayı ve entelektüel sermayeyi geliştirme konusunda önemli bir role sahip olduğunu ve (2) gruplar arası etkinliğin, kolektif zekanın ve entelektüel sermayenin, gruplar arası liderlik ile rekabet avantajı arasındaki ilişkiyi tamamen aracılık ettiğini ortaya koymuştur. Gruplar arası liderlik ile rekabet avantajı arasında doğrudan bir ilişki incelenmiş ancak sonuçlar tarafından desteklenmemiştir. Bu doğrudan ilişkinin aksine, çalışmanın sonuçları gruplar arası liderliğin, kolektif zeka, gruplar arası etkinlik ve entelektüel sermayenin tam aracılığıyla rekabet avantajı ile ilişkili olduğunu göstermektedir. Son olarak, teoriler, araştırma yöntemleri ve uygulamalar için çıkarımlar ile gelecek araştırmalar için öneriler ve ana sonuçlar tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study was to empirically investigate the relationship between intergroup leadership and competitive advantage in the context of organizations. By drawing on theories of intergroup leadership, the resource-based view, and intergroup relations, this study developed and tested a conceptual model that links intergroup leadership with competitive advantage through several mediating variables. Specifically, the study examined how intergroup leadership contributes to achieving and sustaining competitive advantage in organizations through the mediating effects of intergroup effectiveness, collective intelligence, and intellectual capital. Data for this study was collected from 287 professional bankers working in three commercial banks in Somalia. A correlational research design and a questionnaire were used to gather the necessary information. Structural equation modeling was then applied to analyze the data and assess the degree of correlation between the variables in the model. The results of the structural equation model reveal that (1) intergroup leaders have a significant impact on enhancing intergroup effectiveness, collective intelligence, and intellectual capital, and (2) intergroup effectiveness, collective intelligence, and intellectual capital fully mediate the relationship between intergroup leadership and competitive advantage. Furthermore, the study examined the direct relationship between intergroup leadership and competitive advantage but found no support for such a relationship. Instead, the findings suggest that intergroup leadership is associated with competitive advantage through the full mediation of collective intelligence, intergroup effectiveness, and intellectual capital. Finally, the implications for theories, research methods, and practices are discussed, along with recommendations for future research and key conclusions.