Jean Jacques Rousseau'da Tanrı anlayışı
The concept of God in Jean Jacques Rousseau's works
- Tez No: 349262
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSA KAZIM ARICAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Felsefe, Religion, Philosophy
- Anahtar Kelimeler: Din, Tanrı, İnanç, Deizm, Felsefe, Religious, God, Faith, Deism, Philosophy
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Felsefe ve Din Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Din Felsefesi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
17. yüzyılın ikinci yarısından itibaren başlayan Aydınlanma Felsefesi, 18. Asırda etkisini daha da güçlü hissettirmiştir. Kant?a göre, aydın aklını kendi kullanım cesaretini gösterendir. Bundan dolayı bu asra ?Aydınlanma Asrı? denilmiştir. Tanrı ve din anlayışını incelediğimiz Rousseau da bu aydınlanma düşünce sisteminin temsilcilerinden biri olarak birçok ilmi ortamlarda kabul edilmiştir.Bu dönemde yer alan düşünürler, insan yaşamında ?aklı? yegâne rehber kabul edip evrenin ve insanın dolayısıyla felsefenin merkezine oturtmuşlardır. Tanrı?yı ?Hareket etmeyen hareket ettirici? şeklinde tanımlayanlar olmuş, doğayı tinsel ereklerden arındıran deizm olarak tanımlandırıp akılcı bir anlayış ile tüm varlık anlaşılmaya ve anlamlandırılmaya çalışılmıştır. Vicdani ve kalbi nazariyat adeta aforoz edilip sadece akıl, ?Aydınlanma? olarak kabul edilmiştir. Bu düşünce Tanrı?yı doğadan ve toplumdan ayırarak daha seküler bir dünya görüşü ortaya koymaya çalışmıştır. Seküleriteyi akılcılık, dini nazariyeleri karanlık ve çağ dışı kabul etmiştir. Rousseau, benimsediği tanrı ve din düşüncesi doğrultusunda önceki deistlerden farklı olarak aklın yanında duygulara da bir yer vermiş, onlara da bir kıymet-i harbiye takdir etmiştir. O, fikir dünyasında bazı kavramları sorgulayarak dönemin Hıristiyanlığına birçok eleştiri getirmeyi de ihmal etmemiştir.
Özet (Çeviri)
The Philosophy of Enlightenment beginning from the second half of the 17th century was more influential in 18th century. According to Kant, intellectual is the person who dares to use the courage of using his own intellect. Thus, this century is called ?The Age of Enlightenment?. Rousseau, whose concept of God and religion we are studying, has been accepted in many scientific environments as one of the representatives of this enlightened way of thinking. The thinkers of this age had accepted the reason as the only guide for human life and they put it to the center of human life and thus that of philosophy. Deism that defines God as the actuator that doesn?t move purged the nature of religious ends and defined it as Deism and tried to understand all the being and give them meaning by means of a rational approach. Conscientious and heartfelt theories were virtually excommunicated and only reason was accepted as ?Enlightenment?. This idea tried to create a more secular view isolating the God from nature and the society. It regarded secularity as rationalism and all religious theories as dark and out of date.Unlike the previous desists, Rousseau, in accordance with the concept of God and religion that he accepted, gave a place to emotions together with reason and gave importance to them. He voiced many criticisms to the Christianity of the age questioning some concepts in his world of thoughts.