Hibrit total kalça protezlerinin orta dönem sonuçları
Mid-term results of hybrid hip arthroplasties
  1. Tez No: 86690
  2. Yazar: HASAN BOZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. EMRE TOĞRUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Arthroplasty, hip, hybrid VI
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 66
Özet
ÖZET HİBRİT TOTAL KALÇA PROTEZLERİNİN ORTA DÖNEM SONUÇLARI Çimentosuz asetabular komponent ve çimentolu femoral komponentten oluşan hibrid total kalça artroplastilerinin, orta dönem sonuçlarını incelemek amacıyla 1984-1995 yılları arasında kliniğimizde uygulanan, beş yıl ve üzeri takip edilen 35 hastanın 40 kalçası değerlendirildi. Klinik durumun ağrı, hareket ve yürümeye göre değerlendirildiği Merle - d'Aubigne ve Posterin Chamley tarafından değiştirilmiş kriterlerine göre; hastaların operasyon sonrası kalça skorlarında belirgin artış oldu. Johnston ve arkadaşlarının radyolojik değerlendirme kriterlerine göre, on yıl üzerinde izlenen kalçaların yedisinde femoral komponentte gevşeme saptanırken, asetabulumda gevşeme izlenmedi. Protezlerin Kaplan-Meier analizi ile hesaplanan on yıllık yaşam olasılığı %87,5; olası femoral komponent yetmezlik oranı %12,5; asetabular gevşeme oranı %0 olarak bulundu. Çalışmamızda, günümüz kalça artroplastilerinin en seçkin modeli olan hibrit protezlerin değerlendirilmesi yapılarak literatür ile uyumlu sonuçlar alındı. Femurda çimentolu, asetabulumda çimentosuz uygulamanın erken ve orta dönemde tatminkar sonuçlar verdiği görüldü. Ayrıca, femurda çimentoya bağlı gevşeme oranının, uygun ve ileri kuşak çimentoiama tekniği ite büyük oranda azaldığı sonucuna varıldı. Anahtar kelimeler Artroplasti, kalça, hibrit.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT MID-TERM RESULTS OF HYBRID HIP ARTHROPLASTIES In order to assess the mid-term results of hybrid hip arthroplasties consist of cementless acetabular component and cemented femoral component, we evaluated forty hips of thirty five cases operated between 1 984-1 995 and followed five years or more. According to Merle- d'Abugne and Posters criteria modified by Charnley which evaluated the clinical status by pain, motion and walking; hip scores were significantly increased postoperatively. Seven femoral loosening was observed over ten years follow-up by Johnston et. al. radiological criteria while all the acetabular components were secure. Probability analysis of survival of prosthesis were done by Kaplan - Meier method and 87,5 % often year survival probability; 12,5 % femoral component loosening probability; 0 % acetabular component loosening probability. In this study, we evaluated hybrid hip prosthesis, the most popular current model of hip arthroplasty and found corresponding results with the literature. Cemented femoral and cementless acetabular procedures have shown satisfactory early and mid-term results. Besides loosening rates due to cementing in femur.significantly decreased by using appropiate and developed cementing techniques.