Yerel yönetimlerdeki liderlerin liderlik tarzları ile kişilik ve beğenilme özelliklerinin siyasal pazarlama uygulamalarına etkileri
The impact of local government leaders' leadership styles, personalities, and likenesses on political marketing strategies
- Tez No: 866930
- Danışmanlar: PROF. DR. MUAMMER ZERENLER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Siyasal Bilimler, İşletme, Political Science, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Yönetim, yönetici, liderlik, lider, yerel yönetimler, siyasal pazarlama, Management, manager, leadership, leader, local governments, political marketing
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 208
Özet
Rekabetin oldukça yoğun yaşandığı günümüz koşullarında, özellikle siyasi örgütleri başarıya ulaştıracak konular arasında yer alan ve her ülkenin yönetsel yapılanmasında önemli bir yer tutan yönetici ve lider kavramlarının yerel yönetimlerde de önemsenmesi gerekmektedir. Bir ülkede yönetim faaliyetinin yerine getirilmesinde önemli oranda bir homojenlik (benzerlik) ve birlik sağlanması gerekirken, ülkenin farklı coğrafyalarında yer alan farklılıkların da yönetime yansıması gerekmektedir. Böyle bir durumda yerel yönetimlerdeki liderlerin halka yönelik sergiledikleri liderlik tarzları ile seçmenler tarafından tercih edilmesinde önemli etkisi olan liderin kişilik ve beğenilme özelliklerinin detaylı bir şekilde incelenmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır. Siyasi aktörlerin başarılı olmasında, halkın üzerinde olumlu algılar yaratılmasında, siyasi liderin seçmenler tarafından tercih edilmesinde, özellikle de kararsız seçmeni etkileme aşamasında kullanılan ve önemi her geçen gün daha da artan siyasal pazarlama uygulamalarının da siyasetle ilgilenen tüm bireyler ve kurumlar tarafından dikkate alınması gerekmektedir. Tüm bu durumlardan dolayı araştırılma ihtiyacı ortaya çıkan bu çalışmanın temel amacı; özellikle çalışan seçmenlerin yerel yönetimlerine lider seçerken; liderin liderlik tarzları ile kişilik ve beğenilme özelliklerinin önceki çalışmalardan farklı olarak siyasal pazarlama uygulamalarına olumlu/olumsuz etkilerine yönelik bir araştırma yapmaktır. Ayrıca yerel yönetimlerdeki liderlerin siyasal pazarlama uygulamalarını kullanmalarının seçmenler tarafından tercih edilme ve oy verme kararlarını nasıl etkilediği de bu araştırmanın kapsamı içindedir. Bu amaçlar doğrultusunda yapılan araştırmada veri toplama aracı olarak; sosyal bilimlerde en çok kullanılan ve nicel araştırma yöntemlerinden biri olan anket yöntemi kullanılmıştır. Anketler; tarama modellerinden ilişkisel tarama araştırmasıyla, tesadüfi olmayan/olasılıksız örneklem türlerinden kolayda örnekleme yöntemiyle yüz yüze görüşme tekniğiyle uygulanmıştır. Araştırmanın evreni; Türkiye'de İç Anadolu Bölgesinde yer alan; Ankara, Konya, Nevşehir, Karaman ve Kırşehir illerinde ikamet eden, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, 18 yaşını dolduran ve seçmen olmaya engeli olmayan kamu sektöründe ya da özel sektörde çalışan seçmenlerdir. Belirlenen evren dâhilinde anket çalışmasının örneklemini; bu illerde ikamet eden ve çalışan kişilerden toplanan 716 (yedi yüz on altı) anket oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concepts of manager and leader, which are among the factors that will make political organizations successful and have a significant place in the administrative structure of every nation, should also be taken into consideration by local governments in the highly competitive environment of today. Even though a nation's management activities must maintain a high level of homogeneity (similarity) and unity, the country's various geographic regions must also be represented in the management. Under such circumstances, it is imperative to conduct a thorough analysis of the personality and likeability traits of local government leaders, as these traits greatly influence the leadership exhibited towards the public and voter preferences. All individuals and organizations interested in politics should take into account political marketing strategies, which are used to guarantee the success of political actors, to foster favorable public perceptions, to guarantee that voters prefer political leaders, and particularly to influence undecided voters, whose significance is growing daily. This study's primary goal is to investigate the effects of a leader's personality, likeability traits, and leadership styles on political marketing strategies, particularly when selecting a leader for working voters' local governments. Unlike earlier research, this study is crucial because of the aforementioned circumstances. This study also covers the impact that local government leaders' use of political marketing strategies has on voters' preferences and voting behavior. One of the most popular quantitative research techniques in the social sciences, the survey method was employed in the study carried out for these objectives in order to collect data. One of the models used for the surveys was relational survey research. In addition, face-to-face interviews were conducted using the convenience sampling method, a non-random/non-probability sampling technique. Voters who are over 18, citizens of the Republic of Türkiye, work in the public or private sector and have no barriers to voting make up the research population. They also must reside in the provinces of Ankara, Konya, Nevşehir, Karaman, and Kırşehir in the Central Anatolia Region of Türkiye. The sample of the study within the specified universe consists of 716 (seven hundred and sixteen) surveys collected from people residing and working in these provinces.