Sağlık hizmetlerinde hizmet içi eğitim programlarının toplam kalite açısından incelenmesi
Investigation of in-service training programs in health services in terms of total quality
  1. Tez No: 866976
  2. Yazar: TUBA GÖDEK
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SERAY TOKSÖZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Health Care Management
  6. Anahtar Kelimeler: Hizmet İçi Eğitim Programları, Toplam Kalite Yönetimi, Sağlık Hizmetlerinde Toplam Kalite Yönetimi, In-Service Training Programs, Total Quality Management, Total Quality Management in Health Services
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Esenyurt Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hastane ve Sağlık Kur. Yön. Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
Sağlık Hizmetlerinde Hizmet İçi Eğitim Programlarının Toplam Kalite Açısından İncelenmesi tezinin amacı, İstanbul ilinde görev alan doktor ve hemşirelerin hizmet içi eğitim programlarını toplam kalite açısından değerlendirme algılarını belirlemek ve katı-lımcılara ilişkin bireysel ve demografik özelliklerin TKY ve hizmet içi programlarına yönelik algıları üzerinde etkili olup olmadığını ortaya koymak amacıyla 200 katılımcı ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada veri toplama aracı olarak A F. Al-Assaf ve Steven J. Gentling tarafından Amerika Birleşik Devletleri'ndeki (ABD) bazı sağlık kuruluşların-da (Veterans Affairs Medikal Centers) çalışan üst düzey yöneticilerin TKY konusunda-ki algılarının araştırıldığı çalışmada kullanılan anket formu ve kurumda verilen eğitimle-ri değerlendirmek adına Örücü ve kanbur ile birlikte oluşturulan hizmet içi eğitim ölçeği kullanılmıştır. Anketler; Şubat- Mayıs 2023 tarihleri arasında, İstanbul ilinde görev alan doktor ve hemşire gruplarına ) uygulanmıştır. Araştırma sonunda; Çalışmaya katılan er-kek sayısı 88(%44), bayan sayısını 112(%56) olmuştur. Yaş grupları açısından 18-24 yaş aralığında 38(%19), 25-34 yaş aralığında 60(%30), 35-44 yaş aralığında 56(%28), 45-54 yaş aralığında 28(%14), 55 ve üzeri yaş aralığında 18(%9) kişiden oluşmaktadır. Bu katılımcıların 117 si evli 83 kişi ise bekardır. Eğitim düzeyi durumu dikkate alındı-ğında 100(%50) doktorun tıp fakültesi mezunu olduğu, hemşire grubuna bakıldığında ise 7(%3,5) sinin lise mezunu, 15(%7,5)' inin ön lisans mezunu, 49(%24,5)' unun lisans mezunu, 29(%14,5) unun da yüksek lisans mezunu olduğu karşımıza çıkmaktadır. Katı-lımcıların %72 si hizmet içi eğitim programlarının verimli olduğu kanısında olmakla be-raber %40.5 TKY ile eğitim almadığını belirtmiştir. Çalışanların TKY ‟ye yönelik algı-ları genelde olumlu bulunmuştur. Çalışmanın sonunda hizmet içi eğitim programlarına, TKY açısından düşünceleri değerlendirilmeye çalışılmış, elde edilen sonuçlar çerçeve-sinde önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of the thesis, Investigation of In-Service Training Programs in Health Ser-vices in Terms of Total Quality, is to determine the perceptions of doctors and nurses working in the province of Istanbul to evaluate in-service training programs in terms of total quality and to determine whether individual and demographic characteristics of the participants have an effect on their perceptions of TQM and in-service programs. It was carried out with 200 participants in order to reveal As a data collection tool in the research, the questionnaire used by A F. Al-Assaf and Steven J. Gentling in the study in which the perceptions of senior managers working in some health institutions (Vet-erans Affairs Medical Centers) in the United States (USA) about TQM were investi-gated, and the institution's In order to evaluate the trainings given, the in-service train-ing scale created together with Örücü and kanbur was used. Surveys: It was applied to the groups of doctors and nurses working in Istanbul between February and May 2023. At the end of the research, the number of men and women participating in the study was 88 (44%), and the number of women was 112 (56%). In terms of age groups, 38 (19%) in the 18-24 age group, 60 (30%) in the 25-34 age group, 56 (28%) in the 35-44 age range, 28 (14%) in the 45-54 age range, 55 and over It consists of 18 (9%) people in the age range. 117 of these participants are married and 83 of them are single. Considering the level of education, 100 (50%) doctors were graduated from medical school, and when looking at the nurse group, 7 (3.5%) of them were high school graduates, 15 (7.5%) of them were associate degree graduates, 49 (24.5%) have a bachelor's degree and 29 (14.5%) have a master's degree. While 72% of the partici-pants believe that in-service training programs are efficient, 40.5% stated that they did not receive training with TQM. Employees' perceptions of TQM were generally posi-tive. At the end of the study, in-service training programs were tried to be evaluated in terms of TQM, and suggestions were made within the framework of the results ob-tained.