Cam tavan algısının toplumsal cinsiyet eşitliği açısından değerlendirilmesi: Bir vakıf üniversitesi örneği
Evaluation of glass ceiling perception in terms of gender equality: An example of a foundation university
- Tez No: 866989
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BERNA EREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sağlık Kurumları Yönetimi, Sağlık Yönetimi, Health Care Management, Healthcare Management
- Anahtar Kelimeler: Cam Tavan, Toplumsal Cinsiyet, Akademik Yöneticiler, İdari Yöneticiler, Üniversite Yönetimi, Glass Ceiling, Gender, Academic Managers, Administrative Managers, University Management Administration
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sağlık Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Toplumsal cinsiyet, biyolojik bakımdan dişi ya da erkek cinsiyet özellikleriyle doğan bireylere, toplum tarafından belirlenen normlardan ortaya çıkan, cinsiyet rollerine ve beklentilerine atfedilen unsurları ifade etmekte ve toplumun kültürel dinamikleri tarafından şekillendirilmektedir. Cinsiyete dayalı normlar toplumsal cinsiyet eşitsizliğini de beraberinde getirmektedir. Toplum yapısı ve politikaları genel olarak erkekler üzerinden şekillenmekte; bu durum toplumsal cinsiyet ayrımcılığına yol açmaktadır. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin yol açtığı bir boyut olan cam tavan kavramı, kadınların mesleki yetenekleri, eğitim seviyeleri göz ardı edilerek iş hayatında daha üst pozisyonlara gelmelerini engelleyen, gözle görülemeyen ve aşılması güç, bireysel, örgütsel ve toplumsal faktörlerden kaynaklanan engeller olarak tanımlanmaktadır. Bu kavram genellikle kadınlar ve azınlıklar için kullanılsa da günümüzde cam tavanın sadece bahsedilen gruplara özgü olmadığı, erkek çalışanların da bu engellere maruz kaldığı görülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı, İstanbul'da bulunan bir vakıf üniversitesinde görev yapmakta olan akademik ve idari yöneticilerin toplumsal cinsiyet ile ilgili görüş ve deneyimlerini belirlemek ve cam tavan engelleri ile ilgili algılarını ve cam tavan algılarının demografik değişkenlerle arasındaki ilişkiyi ortaya koymaktır. Bulgular, idari ve akademik yöneticilerin toplumsal cinsiyet eşitliği algıları arasında farklılıklar olduğunu; akademik yöneticilerin cam tavan engellerine yönelik algılarında demografik özelliklerine göre anlamlı bir farklılık görülmemekle birlikte, idari yöneticilerin cam tavan engellerine yönelik algılarında eğitim durumlarına bağlı anlamlı bir farklılık olduğunu göstermektedir. Çalışmanın, üniversitedeki çalışma ortamında toplumsal cinsiyet eşitliği ve cam tavan engelleri konusunda farkındalığı artıracağı ve üniversitenin toplumsal cinsiyet eşitliği çalışmalarına girdi sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Gender, referring to individuals born with female or male biological characteristics, encompasses elements attributed to gender roles and expectations arising from societal norms determined by society's cultural dynamics. Gender-based norms also bring about gender inequality. The structure of society and policies are generally shaped around men, leading to gender discrimination. The concept of the glass ceiling, a dimension resulting from gender inequality, is defined as invisible and formidable barriers rooted in individual, organizational, and societal factors that hinder women from advancing to higher positions in the workforce by ignoring their professional abilities and education levels. Although this concept is often used for women and minorities, it is observed that the glass ceiling is not exclusive to these groups, and male employees also face these barriers. The purpose of this thesis is to determine the views and experiences of academic and administrative managers working at a foundation university in Istanbul regarding gender and to reveal their perceptions of glass ceiling barriers and the relationship between these perceptions and demographic variables. The findings indicate differences in the perceptions of gender equality among administrative and academic managers. While there is no significant difference in the perceptions of academic managers towards glass ceiling barriers based on demographic characteristics, there is a significant difference in the perceptions of administrative managers depending on their educational backgrounds. The study is expected to increase awareness of gender equality and glass ceiling barriers in the university's working environment and contribute to the university's gender equality initiatives.