Kadın acil tıp asistan ve uzmanlarının kariyer gelişimine etki eden faktörlerin incelenmesi
Investigation of factors affecting the career development of female emergency medicine assistansts and specialists
  1. Tez No: 938488
  2. Yazar: GÖZDE KURTDERE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. FUNDA KARBEK AKARCA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Acil Tıp, Emergency Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kadın, Acil Tıp, Cam Tavan, Kariyer, Women, Emergency Medicine, Glass Ceiling, Career
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ege Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 139
Özet
Amaç: Bu çalışma, kadın acil tıp asistan ve uzmanlarının kariyer gelişimlerini etkileyen faktörleri ve cam tavan engelinin etkilerini incelemeyi amaçlamaktadır. Araştırma, kadınların kariyerlerinde karşılaştıkları engellerin boyutu ve doğası hakkında derinlemesine veriler elde ederek, cinsiyet eşitliği konusundaki farkındalığı artırmayı ve sağlık alanında daha kapsayıcı ve eşitlikçi politikaların geliştirilmesine katkıda bulunmayı hedeflemektedir. Gereç ve Yöntem: Araştırma, Ege Üniversitesi Tıbbi Araştırmalar Etik Kurulu'ndan alınan onay sonrasında, Türkiye'deki 2. ve 3. basamak hastanelerde ve özel hastanelerde 13.08.2023- 13.08.2024 tarihleri arasında çalışan kadın acil tıp asistanları ve uzmanları üzerinde gerçekleştirilmiştir. Niceliksel, tanımlayıcı bir anket çalışması olarak planlanan araştırmada; veri toplama, Google form üzerinden online anket yöntemi ile yapıldı ve 'Cam Tavan Engeli Ölçeği' kullanıldı. Toplamda 535 kadın katılımcı ile anket çalışması yapılmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 24.0 ile gerçekleştirildi. Bulgular: Anket sonuçları, kadın acil tıp hekimlerinin kariyer gelişiminde cam tavan engelinin önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Katılımcıların demografik verileri incelendiğinde, cam tavan engeli algısının yaş, medeni durum ve çocuk sahibi olma gibi faktörlerle ilişkili olduğu belirlendi. Çocuk sahibi olan katılımcıların cam tavan algısı daha yüksekken, bekar olan katılımcıların algısı daha düşüktü. Aynı zamanda mesleki deneyim, akademik durum, çalışma şekli, çalışma ortamında kadın yönetici varlığı, kadın veya erkek yöneticilerden destek alma durumu gibi faktörler de cam tavan algısını etkileyen diğer etkenler olarak belirlendi. Mesleğinin başındaki özellikle kadın asistanların cam tavan algısı daha düşük saptandı. Vardiya usulü çalışan katılımcıların yapay engelleri daha az hissettiği izlendi. Çalışma ortamında kadın yönetici varlığı ve hem erkek yöneticilerden hem kadın yöneticilerden alınan desteğin kadın acil tıp hekimlerinin kariyer planlanmasına olumlu etki gösterdiği saptandı. Sonuç: Türkiye'deki kadın acil tıp hekimlerinin kariyer gelişimi, cam tavan engeli, toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve cinsiyete dayalı ayrımcılık gibi faktörlerle doğrudan ilişkilidir. Ayrıca, kadın yöneticilerden alınan destek, kadınların kariyer gelişiminde önemli bir rol oynamaktadır; bu destek, cam tavan engelinin aşılmasına yardımcı olmaktadır. Çalışma ortamında kadın yöneticilerin varlığı, kadın hekimlerin mesleki gelişimlerini desteklemekte ve cinsiyet eşitsizliğini azaltma potansiyeline sahiptir. Sonuç olarak, kadın acil tıp hekimlerinin kariyer gelişiminde cam tavan engelinin etkilerini azaltmak için, sağlık alanında daha kapsayıcı ve eşitlikçi politikaların geliştirilmesi gerekmektedir. Kadınların liderlik pozisyonlarına erişimini artırmak, mentorluk programları oluşturmak ve esnek çalışma saatleri sağlamak, bu hedefe ulaşmada önemli adımlar olacaktır. Bu çalışma, Türkiye'deki kadın acil tıp hekimlerinin kariyer gelişiminde karşılaştıkları engellerin daha iyi anlaşılmasına ve bu alanda yapılacak iyileştirmelere katkıda bulunmayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aims to examine the factors influencing the career development of female emergency medicine residents and specialists, with a particular focus on the glass ceiling barrier. By obtaining in-depth data on the nature and extent of the obstacles faced by women in their careers, the research seeks to raise awareness about gender equality and contribute to the development of more inclusive and equitable policies in the healthcare sector. Materials and Methods: The research was conducted after obtaining approval from the Ege University Medical Research Ethics Committee, focusing on female emergency medicine residents and specialists working in secondary and tertiary hospitals, as well as private hospitals in Turkey, between 13.08.2023 and 13.08.2024. The study was designed as a quantitative, descriptive survey, with data collection conducted through an online questionnaire using Google Forms and the 'Glass Ceiling Barrier Scale'. A total of 535 female participants completed the survey. Statistical analyses were performed using SPSS 24.0. Results: The career development of female emergency medicine physicians in Turkey is directly related to factors such as the glass ceiling, gender inequality, and gender-based discrimination. When examining the demographic data of participants, it was determined that the perception of the glass ceiling barrier is related to factors such as age, marital status, and parenthood. Participants with children had a higher perception of the glass ceiling, while single participants had a lower perception. Factors such as professional experience, academic status, work style, the presence of women in managerial positions, and the ability to receive support from either female or male managers have also been identified as other elements influencing the perception of the glass ceiling. The perception of the glass ceiling is notably lower among women assistants, especially those at the early stages of their careers. It was observed that participants working in shifts felt the artificial barriers less. The presence of female executives in the workplace and the support received from both male and female executives was found to have a positive impact on the career planning of female emergency medicine physicians. Conclusions: The glass ceiling barrier in the career development of female emergency medicine physicians is related to factors such as gender inequality and gender-based discrimination. Moreover, support received from female executives plays a significant role in women's career development; this support helps to overcome the glass ceiling barrier. The presence of female managers in the workplace supports the professional development of female physicians and has the potential to reduce gender inequality. In conclusion, to reduce the impact of the glass ceiling on the career development of women emergency medicine physicians, it is necessary to develop more inclusive and equitable policies in the healthcare sector. Increasing women's access to leadership positions, establishing mentoring programs, and providing flexible working hours will be important steps toward achieving this goal. This study aims to provide a better understanding of the barriers faced by female emergency medicine physicians in Turkey in their career development and to contribute to improvements in this field.