Ortaokul öğrencilerinin temel İslâm inanç esaslarına dair tasavvuru: Antalya örneği
Middle school students' basic principles of Islamic belief: Example of Antalya
- Tez No: 866988
- Danışmanlar: PROF. DR. MUHAMMET ALTAYTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: İslâm İnanç Esasları, Tasavvur, Ortaokul Öğrencileri, Principles of Islamic Belief, Conception, Secondary School Students
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Trakya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kelam ve İslam Mezhepleri Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 112
Özet
İnsan, fıtratı gereği dünyadaki varlığını anlamlandırmak için bir inanca ihtiyaç duymaktadır. İnanç sahibi olabilmesindeki en önemli etken ise onun akıl ve irade sahibi bir varlık olarak yaratılmasıdır. İnsan sahip olduğu akıl ve irade sayesinde yaratılmış olan diğer tüm varlıklardan ayrılır ve bu ayrım kişiye bazı sorumluluklar yükler. İslâmiyet'te kişinin sorumlu kabul edilebilmesi için akıl baliğ olması gerekmektedir. Bu sebeple akıl sahibi kişinin aynı zamanda edinmiş olduğu dinî bilgileri zihninde sıhhatli bir zemine yerleştirmesi gerekir. Bu bilgilerin işlenmesi ve sıhhatli şekilde zihne yerleştirilmesi işlemi ise kişinin doğumuyla başlayan bir süreçtir. Tezde 11-14 yaş arası ortaokul öğrencilerinin bu bilgileri zihinlerine sıhhatli bir şekilde yerleştirmeye çalışırken karşılaşılabilecekleri problemler ile aile ve dinî eğitim veren diğer kurumların çocuğun zihnindeki tasavvurlara etki ve katkıları ele alındı. Ortaokul dönemi öğrencilerinin İslâm inanç esaslarına dair zihinlerindeki tasavvurlarını tespit etmek amacıyla Antalya ilindeki 3 ilçede toplamda 444 öğrencinin katılımı ile gerçekleştirilmiş olan anket araştırmasının sonuçları İslâm akaidi çerçevesinde değerlendirilirdi.
Özet (Çeviri)
Human beings need a belief in order to make sense of their existence in the world. The most important factor for him to have faith is that he was created as a being with reason and will. Human beings are distinguished from all other created beings by their intellect and will, and this distinction imposes certain responsibilities on them. In Islam, a person must be of sound mind in order to be considered responsible. For this reason, the person with reason must also place the religious knowledge he has acquired on a sound basis in his mind. The process of processing this information and placing it in the mind in a healthy way is a process that begins with the birth of the person. In this thesis, the problems that middle school students between the ages of 11-14 may encounter while trying to place this information in their minds in a healthy way and the effects and contributions of the family and other institutions that provide religious education on the imaginations in the child's mind were discussed. The results of the survey research conducted with the participation of 444 students in 3 districts of Antalya province in order to determine the conceptions of middle school students about the principles of Islamic belief in their minds were evaluated within the framework of Islamic theology.