Covid-19 pandamisinin makroekonomik değişkenler üzerinde etkisi: Karşılaştırmalı ülkeler analizi
The impact of covid-19 pandemic on macroeconomic variables: A comparative country analysis
- Tez No: 867003
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ASLI ÖZPOLAT, ÖĞR. GÖR. BURAK BÜYÜKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: COVID-19, makroekonomi işsizlik, enflasyon, sektörler, COVID-19, macroeconomics unemployment, inflation, sectors
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve Finans Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
2019 yılında Çin'de meydana gelen salgın bütün ülkeleri etkisi altına alarak DSÖ tarafından pandemi olarak ilan edilmiştir. Salgın insanların sosyoekonomik durumlarını olumsuz yönde etkilemiştir. Pandemi sağlık, eğitim, işsizlik, enflasyon, dış ticaret gibi temel makroekonomik değişkenler üzerinde kırılma meydana getirmiş ve bu kırılmalar neticesinde ülkelerde ekonomik kriz ortamının oluşmasına neden olmuştur. Ülkeler öncelikli olarak salgına karşı birtakım tedbirler alıp virüsün yayılmasına engel olmaya çalışmıştır ancak salgından dolayı çok insan hayatını kaybetmiş, birçok kişi işsiz kalmış ve çoğu işletmeler iş yerini kapatmıştır. Bu tez çalışmasında COVİD-19 salgının eğitim, sağlık ve lojistik sektörleri ve makroekonomik değişkenler üzerindeki etkileri incelenmiştir. G-20 ülkelerinin salgına karşı aldığı genel ve ekonomik önlemler irdelenmiş ve sürecin nasıl yürütüldüğü hususunda açıklamalar yapılmıştır.Ayrıca çalışmada salgının makroiktisadi değişkenler üzerindeki etkileri karşılaştırmalı olarak analiz edilmiştir. Analiz sonucunda ülkelerin hemen hepsinin pandemiden önemli oranda etkilendiği ancak ülkelerin ekonomik kırılganlıklarına göre bu etkinin değiştiği görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In 2019, the epidemic that occurred in China affected all countries and was declared as a pandemic by WHO. The epidemic has negatively affected the socioeconomic situation of people. Pandemi has caused a break in basic macroeconomic variables such as health, education, unemployment, inflation, foreign trade, and as a result of these breaks, it has caused an economic crisis environment in countries. Countries have primarily taken a number of measures against the epidemic and tried to prevent the spread of the virus, but many people have lost their lives due to the epidemic and many people have become unemployed and most businesses have closed their workplaces. in this thesis, the effects of the COVİD-19 outbreak on education, health and logistics sectors and macroeconomic variables have been examined. The general and economic measures taken by G-20 countries against the pandemic were examined and explanations were made on how the process was carried out. In addition, the effects of the pandemic on macroeconomic variables were analysed comparatively. As a result of the analysis, it was observed that almost all countries were significantly affected by the pandemic, but this effect varied according to the economic vulnerability of the countries.