Araştırma kütüphanelerinde dokümantasyon hizmetlerinin örgütlenmesi: İSAM Kütüphanesi dokümantasyon merkezi örneği
Organization of documentation services in research libraries: The case of ISAM Library documentation center
- Tez No: 867004
- Danışmanlar: PROF. DR. BİLGİN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Dokümantasyon ve Enformasyon, Documentation and Information
- Anahtar Kelimeler: Doküman, Dokümantasyon, Enformasyon, Araştırma Kütüphanesi, İSAM Kütüphanesi, İslâm Araştırmaları Merkezi, Document, Documentation, Information, Research Library, ISAM Library, Islamic Research Center
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Medeniyet Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bilgi ve Belge Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Bu tez araştırma kütüphanelerinde dokümantasyonun etkili bir şekilde örgütlenmesini incelemektedir. Araştırma kütüphaneleri çok geniş ve çeşitli bilgi kaynaklarını barındıran, araştırmacıların bilgiye ulaşmalarını sağlayan önemli kurumlardır. Ancak teknolojinin ilerlemesi ile sürekli artan bu bilgi kaynaklarına ulaşmak zamanla daha zor bir hale gelebilmektedir. Bu durum araştırmacılar için hem karmaşıklığa hem de bilgiye erişim zorluğuna sebep olabilmektedir. Bu kütüphanelerde dokümantasyonun etkili bir şekilde örgütlenmesi, araştırmacıların ve kullanıcıların ihtiyaç duydukları bilgiye daha hızlı ve sistemli bir şekilde erişebilmelerini sağlamaktadır. Bu araştırma kütüphanelerde dokümantasyonun daha etkin bir biçimde düzenlenmesini amaçlayarak bu sürecin temel stratejilerini ve yöntemlerini ele almaktadır. Bu bağlamda sayıca çok fazla olan araştırma kütüphaneleri içerisinden çalışmanın ana unsurunu oluşturan İSAM Kütüphanesi ile benzer yapıda olan araştırma kütüphaneleri incelenmiştir. Benzer yapıdaki araştırma kütüphanelerindeki hizmetler incelenerek dokümantasyon açısından değerlendirilmeye çalışılmıştır. Bununla birlikte İSAM Kütüphanesi'ndeki Dokümantasyon Servisi'nin yapılanması ve vermiş olduğu hizmetler incelenerek diğer araştırma kütüphanelerindeki hizmetlerle karşılaştırılmaya çalışılmıştır. Araştırmada öncelikle dokümantasyon teriminin tanımı yapılarak dokümantasyonun amacı, tarihi, Türkiye'deki yapılanması ve gelişimi incelenmiştir. Daha sonra kütüphanecilik bölümlerinin kurulmasıyla birlikte dokümantasyon ve enformasyon anabilim dallarının oluşturulması ve faaliyetleri değerlendirilmiştir. Araştırma kapsamında yapılan değerlendirmeler dokümantasyon faaliyetlerinin kütüphanelerin asli unsurlarından biri olarak öne çıkması gerektiği ve araştırmalarda bu çerçevede ele alınması gerektiği sonucuna ulaşılmıştır. Araştırmacıların sürekli artan yayınlar arasından ihtiyaç duydukları kaynaklara dokümantasyon hizmetleri ile zaman kaybetmeden ulaşabilmeleri de bu sonucu desteklemektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effective organization of documentation in research libraries. Research libraries are important institutions that house a wide range of information resources and provide researchers with access to information. However, with the advancement of technology, these ever-increasing information resources can become more difficult to access over time. This situation can cause both complexity and difficulty in accessing information for researchers. Effective organization of documentation in these libraries enables researchers and users to access the information they need more quickly and systematically. This research aims to organize documentation more effectively in libraries and discusses the basic strategies and methods of this process. In this context, among the many research libraries, research libraries with a similar structure to ISAM Library, which constitutes the main element of the study, were examined. The services in research libraries with similar structures were analyzed and evaluated in terms of documentation. In addition, the structure and services provided by the Documentation Service in ISAM Library were examined and compared with the services in other research libraries. In the research, first of all, the term documentation was defined. Then, the purpose of documentation, its history and its structure in our country were examined. In addition, with the establishment of librarianship departments, the creation and development of documentation and information departments were examined. As a result of the findings obtained within the scope of the research, it is revealed that documentation activities should be one of the essential elements of libraries and it is important that researchers can access the resources they need among the ever-increasing publications without wasting time.