Suat Derviş'in toplumcu bilinçle yazdığı romanlarında çocuklar
Children in Suat Derviş's novels written with social consciousness
  1. Tez No: 867027
  2. Yazar: NİĞMET TEKGÖZ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERTAN ENGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Suat Derviş, roman, çocuk, Suat Derviş, novel, child
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Suat Derviş, 1903-1972 yılları arasında yaşamış, hem Osmanlı Devleti'nin son yıllarına hem de Cumhuriyet'in ilk yıllarına tanıklık etmiş önemli kadın yazarlarımızdan biridir. Suat Derviş aynı zamanda siyasi hayatıyla da gündeme gelen önemli gazetecilerimizdendir. Derviş'in 1930'dan önceki ilk dönem eserlerine bakıldığında daha çok bireysel konularda eserler verdiği görülür. 1930'lardan itibaren hayata bakışında önemli değişikler meydana gelmeye başlamıştır. Suat Derviş, gazetecilik mesleğinin gereği olarak yoksul kesimdeki insanlarla ilişkiler kurmuş ve onların yaşadıklarına tanık olmuştur. Bu tanıklıklar toplumcu bilinçle yazdığı romanlarına da büyük oranda ilham olmuştur. Bu bilinçle yazdığı romanlarında yoksul kesimdeki insanların sorunları, maddi imkan- maddi imkansızlığın toplumda meydana getirdiği adaletsizlikler, sınıf çatışmaları gibi konuları işlemiştir. Suat Derviş'in toplumcu bilinçle yazdığı romanlarına bakıldığında çocuk karakterlerin fazlalığı dikkat çekmektedir. Romanlarındaki çocuk karakterler incelendiğinde alt sınıfa mensup insanları ve hayatlarını yansıtma görevi gördükleri için önemli bir fonksiyona sahip oldukları anlaşılmaktadır. Ayrıca Derviş'in o dönemdeki toplumsal sorunların -özellikle maddi imkansızlığın- çocuklar üzerindeki etkilerini gösterme ve çocukların sorunlarını romanlarına taşıma amacı içerisinde olduğunu söylemek mümkündür. Bu nedenle Suat Derviş'in toplumcu bilinçle yazdığı romanlarında yer alan çocuklar genellikle yoksul, küçük yaşta çalışmak zorunda kalmış, hem sömürüye hem de istismara maruz kalan ya da ölen çocuklardır.
Özet (Çeviri)
Suat Derviş is one of our important female writers who lived between 1903-1972 and witnessed both the last years of the Ottoman Empire and the first years of the Republic. Suat Derviş is also one of our important journalists who came to the fore with his political life. When we look at Derviş's early works before 1930, we see that he mostly wrote works on individual subjects. Since the 1930s, significant changes began to occur in his view of life. As a requirement of his journalism profession, Suat Derviş established relationships with people in the poor and witnessed their experiences. These testimonies largely inspired the novels he wrote with social consciousness. In the novels he wrote with this awareness, he dealt with issues such as the problems of poor people, the injustices caused by financial means and financial impossibilities in society, and class conflicts. When we look at Suat Derviş's novels written with social consciousness, the abundance of child characters draws attention. When the child characters in his novels are examined, it is understood that they have an important function as they serve to reflect the people of the lower class and their lives. It is also possible to say that Derviş aimed to show the effects of the social problems of that period - especially financial impossibility - on children and to carry children's problems into his novels. For this reason, the children in Suat Derviş's novels written with social consciousness are generally poor, forced to work at a young age, exposed to both exploitation and abuse, or died.