Muhammad Quraısh Shıhab'ın Tafsîr al-Mıshbâh eserinde Müşkilü'l-Kur'ân
The Mushkil of the Qur'an in the Tafsîr al-Mishbâh of Muhammad Quraish Shihab
- Tez No: 867026
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN UĞUR
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tefsir, Müşkilü'l-Kur'ân, Tafsîr al-Mishbâh, Muhammad Quraish Shihab, Tafsir, Mushkil Qur'an, Tafsîr al-Mishbâh, Muhammad Quraish Shihab
- Yıl: 2024
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 230
Özet
Bu tez, Endonezya kökenli müfessir Muhammad Quraish Shihab'ın Tafsîr al-Mishbâh adlı eserindeki müşkil âyetleri ele almayı amaçlayan bir çalışmadır. Genel olarak, müşkilü'l-Kur'ân terimi, Kur'ân'daki anlaşılması zor olan âyetleri açıklamak için kullanılan bir terimdir. Bu âyetler, içerdikleri bilgilerin diğer âyetlerle çelişkili olduğu izlenimini yaratmaktadır. Ancak, prensip olarak, Kur'ân âyetlerinde çelişki olması mümkün değildir. Nitekim Nisâ Sûresi'nin 82. âyetinde Kur'ân'da hiçbir ihtilaf olmadığı doğrudan bir şekilde belirtilmiştir. Bu nedenle, anlaşılması zor âyetlerle ilgili sorunları çözmek için âlimler, çeşitli çözümler sunmaktadır. Tafsîr al-Mishbâh, Kur'ânın tamamını kapsayan, 15 ciltten oluşan, edebi-ictimâî bir yaklaşıma sahip modern bir tefsirdir. Tafsîr al-Mishbâh, ayrıca müşkil âyetlerin çözümleri hakkında açıklamalar içerdiği için de değerlendirilir. Bu yüzden bu tezde, yazar müşkil âyetleri toplamaya çalışmış ve bu âyetleri daha derinlemesine incelemek amacıyla Muhammad Quraish Shihab'ın Tafsîr al-Mishbâh'ındaki yorumlarını ele almıştır. Bu tez bir giriş ve Tafsîr al-Mishbâh perspektifinden müşkilü'l-Kur'ân'ı ele alan üç bölümden oluşmaktadır. Giriş bölümü; araştırmanın konusunu, önemini, amacını, yöntemini ve kullanılan kaynakları içermektedir. Birinci bölümde, Muhammad Quraish Shihab ve Tafsîr al-Mishbâh hakkında temel bilgiler sunulacaktır. İkinci bölümde müşkilü'l-Kur'ân hakkında genel bilgiler verilecektir. Üçüncü bölüm ise bu araştırmanın ana açıklamasını içerir; çünkü üçüncü bölümde Muhammad Quraish Shihab'ın müşkilü'l-Kur'ân konularını tefsiri detaylı bir şekilde ele alınacaktır.
Özet (Çeviri)
This thesis is a study aiming to address the mushkil verses in the work“Tafsîr al-Mishbâh”by the Indonesian-origin exegete Muhammad Quraish Shihab. Generally, the term“müşkilu'l-Kur'ân”is used to explain verses in the Qur'an that are difficult to understand. These verses may give the impression that the information they contain contradicts other verses. However, in principle, there can be no contradiction in the Quranic verses. In fact, it is explicitly stated in verse 82 of Sūrat al-Nisâʾ that there is no disagreement in the Qur'an. Therefore, scholars propose various solutions to resolve issues related to difficult verses to address the perceived difficults. Tafsîr al-Mishbâh is a modern commentary that covers the entire Qur'an, consisting of 15 volumes, with a literary and social approach. The Tafsîr al-Mishbâh is considered to contain explanations regarding solutions to the mushkil verses. Therefore in this thesis, the author attempts to compile mushkil verses and examines the comments of Muhammad Quraish Shihab in Tafsîr al-Mishbâh to delve deeper into these verses. The thesis consists of an introduction and three sections focusing on mushkil Qur'an from the perspective of Tafsîr al-Mishbâh. The introduction section includes the subject, significance, purpose, methodology, and sources used in the research. The first section provides basic information about Muhammad Quraish Shihab and Tafsîr al-Mishbâh. The second section offers general information about Mushkil Qur'an, and the third section serves as the main explanation of this research, where Muhammad Quraish Shihab's interpretation of Mushkil Qur'an topics is discussed in detail.